Eric Zwijnenberg, vrijwillige molenaar op de Wimmenumermolen in Egmond aan den Hoef, is op 15 juni onderscheiden met de Zilveren Anjer 2016. Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Beatrix, tevens beschermvrouwe van De Hollandsche Molen, reikte de onderscheiding uit in het Koninklijk Paleis Amsterdam. De Zilveren Anjer is een door het Prins Bernhard Cultuurfonds ingestelde onderscheiding voor mensen die zich hebben ingezet voor cultuur of natuur in het Koninkrijk der Nederlanden.

De 70-jarige Alkmaarder ontving de Zilveren Anjer vanwege zijn jarenlange inzet voor het molenbehoud In Nederland. Zo stond hij eind jaren zestig aan de wieg van Het Gilde van Vrijwillige Molenaars. Hij was tevens de eerste voorzitter van deze organisatie die mensen opleidt tot vrijwillige molenaar. Daarnaast bekleedde hij vele bestuurlijke functies, zoals bij de landelijke vereniging De Hollandsche Molen en tal van Noord-Hollandse molenorganisaties. Momenteel is hij nog bestuurslid van de Noord-Hollandse Molenfederatie. Zwijnenberg bedacht, begin jaren zeventig, ook de Nationale Molendag, het jaarlijkse evenement waarop vele honderden molens in het gehele land draaien en zijn opengesteld voor het publiek.

In diezelfde periode begon hij met het opzetten van het Nederlandse Molenbestand. In dit omvangrijke naslagwerk verzamelde hij alle molens van Nederland, inclusief technische eigenschappen en andere specifieke moleninformatie. Zijn ‘Rode Boekje’, zoals dit naslagwerk in molenkringen werd genoemd vanwege de kleur van de omslag, vormt de basis van de huidige molendatabase op de website van De Hollandsche Molen. Verder verschenen er twee molenboeken van zijn hand en een opvallende molenstraatnamengids. (foto: J. Lousberg)

Bekeken: 4542x