Alkmaar, 18 december 2012. Terwijl Alkmaar aardig in kerstsfeer begint te komen, moesten de spelers van AZ vandaag naar Dordrecht om de wedstrijd van de achtste finale voor de KNVB Beker. FC Dordrecht staat derde in de Jupiler League en heeft hiervoor Willem II en Scheveningen uitgeschakeld voor de Beker. AZ speelde SC Veendam en Sneek uit de beker.
AZ begon de wedstrijd aanvallend, maar moest snel enkele malen verdedigend uit de hoek komen, omdat Dordrecht niet van plan was de wedstrijd makkelijk weg te geven. In de 17e minuut wist Dirk Marcellis, nadat hij de bal teruggekopd kreeg na een hoekschop, AZ op voorsprong te brengen. Het schot tegen de paal liet keeper Warner Hahn kansloos achter. In de 24e minuut kwam Dordrecht dicht bij een gelijkmaker na een fraaie vrije trap van Jeffrey Rijsdijk. De bal belandde over de muur tegen de lat. Nier lang daarna, 24e minuut liet Jozy Altidore zich weer zien. Vikto Elm wist de Amerikaan vanaf de de middenlijn te bereiken. Deze moest twee verdedigers voorbij kappen om de keeper voor de 2e maal kansloos achter te laten. 2-0. In de 29e minuut gleed Viktor Elm de bal in het doel na een voorzet van Roy Beerens. 3-0. Het was even bijkomen voor Dordrecht, maar ze gaven zich niet gewonnen. Dit bewezen ze in 42e minuut toen een gevaarlijke aanval leidde naar een kans, waarbij de bal over het doel geschoten werd. Meteen daarna probeerde Adam Maher een duit in het zakje te doen, maar zijn schoten eindigden tegen de keeper en in de handen van de keeper. Een hoekschop, op slag van rust, eindige in de handen van AZ-keeper Esteban. De rust begon bij de stand 0-3.
In de tweede helft deed AZ het rustiger aan, maar FC Dordrecht niet. In de 62e minuut wist Moussa Kalisse de achterstand te verkleinen. Na twee verdedigers achter te laten, kon de aanvaller de bal makkelijk achter Esteban plaatsen. Ook Dordrecht wist nu dat scoren mogelijk was en dat wilden ze meer doen. Kansen voor FC Dordrecht volgden. De Alkmaarders konden de aanvallen goed tegenhouden en kwamen zo nu en dan weer gevaarlijk uit de hoek. In de 81e minuut viel Garry Mendes Rodrigues, door toedoen van Dirk Marcellis, in het strafschopgebied. Dit resulteerde in een strafschop, die goed werd ingeschoten door Lars Veldwijk. 2-3. Met nog tien minuten op de klok beloofde dit een spannend slot te worden. De druk kwam vooral van FC Dordrecht. Het team ging hard op jacht naar de gelijkmaker en misschien wel meer. Op het moment dat AZ de bal in bezit had, speelde het vooral om die balbezit te behouden en de tijd voorbij te laten gaan. Echte kansen kon AZ niet creeëren. In de 90e minuut maakte AZ een einde aan de hoop van FC Dordrecht. Ruud Boymans scoorde 2-4. Dit was ook meteen de eindstand. FC Dordrecht bleek een taaie tegenstander.
Door deze overwinning blijft AZ kans hebben op de KNVB-beker. De loting voor de kwartfinale zal donderdagavond 20 december worden verricht. De wedstrijden worden gespeeld op 29, 30 of 31 januari. De volgende wedstrijd, en tevens laatste van 2012,  wordt gespeeld op vrijdag 21 december, thuis, tegen FC Twente voor de Eredivisie.

Bekeken: 1262x