Alkmaar Centraal

Vanaf 7 juni is in het Stedelijk Museum Alkmaar het Hollandse werk van Pablo Picasso te zien. KunstNetTV filmde de inrichting van Picasso in Holland en interviewde directeur Lidewij de Koekkoek, ontwerper Berry Slok en projectleider Titia Wissing.

Pablo Picasso (1881-1973) verbleef in 1905 kort op het Noord-Hollandse platteland. In Parijs deelde hij een atelier met diverse Nederlandse kunstenaars. Daar leerde hij de Nederlandse cabaretier, autocoureur en journalist Tom Schilperoort kennen. Picasso logeerde in diens vakantiehuis in Schoorl en maakte uitstapjes naar Alkmaar en Hoorn. Hij bestudeerde windmolens, portretteerde de streek en de lokale bevolking en maakte gouaches van boerenmeisjes. Deze voor hem ‘exotische wereld’ legde hij vast in twee schetsboeken.

De tentoonstelling bevat unieke buitenlandse bruiklenen (zoals de twee schetsboeken) en zelden getoond materiaal. De beroemde schilderijen ‘La belle Hollandaise’ uit Australië en ‘Les trois Hollandaises’ uit de collectie van het Parijse Musée Picasso worden in het Stedelijk Museum Alkmaar herenigd. Aanleiding voor deze unieke expositie was de schenking van een houten stoel waarop de Spaanse meester vaak werkte. In het Stedelijk Museum Alkmaar is de tentoonstelling Picasso in Holland tot en met 28 augustus te zien.

Kijk voor meer informatie en KunstNetTV-programma’s op: www.kunstnet.tv. Uitzendingen op Alkmaar Centraal: KunstNetTVfilm: iedere dag om 10.00 uur en 22.00 uur.

(foto: Profiel van een jonge Hollandse vrouw, zomer 1905, schetsboek Pablo Picasso. © Succession Picasso 2016. © RMN Grand Palais (musée Picasso de Paris) / Mathieu Radeau)

SFbBox by casino froutakia

Meer weten over adverteren op Alkmaar Centraal? Bel Opsteker Media 072 73 70 189 of mail ons: info@opstekermedia.nl