Alkmaar Centraal

Vanaf dinsdag rukt de brandweer in de veiligheidsregio’s Noord-Holland Noord, Noord- en Oost-Gelderland en Twente alleen nog uit bij spoedgevallen. Vanaf woensdag geldt dit ook voor de regio’s Brabant-Noord, Gelderland-Midden en Midden- en West-Brabant. “Ze sluiten aan bij de andere regio’s die sinds maandag al actievoeren, omdat werkgevers niet bereid zijn tegemoet te komen aan de gestelde eisen voor een fatsoenlijk vroegpensioen”, zegt Bert de Haas, bestuurder FNV Overheid. “Van de 25 veiligheidsregio’s doen er nu 14 mee.”

Gedurende de hele zomer reageren de meeste brandweerkorpsen alleen nog op dringende hulpvragen. De Haas: “Bij brand en levensgevaarlijke situaties rukken ze uit, maar onderhoudsklussen en schoonmaakwerk staan even niet op de agenda. Uiteraard garanderen we dat de veiligheid nooit in het geding komt.”

De overige regio’s die sinds gisteren al in actie zijn, zijn: Amsterdam, Rotterdam, Den Haag, Utrecht, Gelderland-Zuid, Flevoland, Limburg-Noord en Kennemerland. Mogelijk volgen er nog meer.

Brandweermensen hebben fysiek en mentaal zwaar werk, dat je niet tot je 65e jaar kunt blijven doen. Daarom is in 2006 de FLO-regeling ingevoerd waardoor werknemers eerder kunnen stoppen met werken tegen gedeeltelijke doorbetaling van hun loon. Sinds de invoering van de regeling zijn de wet- en regelgevingen inmiddels zo vaak veranderd dat het niet meer uitvoerbaar is. Dit heeft onder andere nadelige gevolgen voor de inkomsten.

De Haas: “Daarom willen wij een reparatie van de regeling. We vragen helemaal niet om een nieuwe regeling, maar hij moet wel up-to-date worden gemaakt. Daarnaast willen we zowel een werkgarantie als een inkomensgarantie voor werknemers die worden afgekeurd voor de repressieve dienst. Dat is een tweede loopbaan binnen of buiten de Brandweer, waardoor ze geen werk meer op de wagen verrichten, maar wel met behoud van inkomen.”

SFbBox by casino froutakia

Meer weten over adverteren op Alkmaar Centraal? Bel 072 844 98 48 of mail ons: info@alkmaarcentraal.nl