Alkmaar, 9 januari 2013. In december 2011 startte Alkmaar met Burgernet. Inmiddels zijn er in bijna 5300 deelnemers. De inzet van Burgernet heeft in Alkmaar goede resultaten opgeleverd. Van de 68 uitgezette acties in 2012, zijn er 8 dankzij de inzet van Burgernet met goed resultaat afgesloten. Daarnaast blijkt uit de cijfers dat het eindresultaat van 38 andere acties ook positief was, onder meer dankzij de inzet van de Alkmaarse deelnemers aan Burgernet. Burgernetters leveren - samen met de politie - een belangrijke bijdrage om de veiligheid in de stad te verhogen. Een goed werkend Burgernet verhoogt de pakkans van verdachten met 10-15%. Inmiddels nemen in Noord-Holland Noord alle negentien gemeenten deel aan Burgernet.

Het beoogde aantal deelnemers voor een goed werkend Burgernet in Alkmaar was 4750. Ondanks dat dit aantal ruimschoots is gehaald blijft aanmelden mogelijk en gewenst. Hoe meer deelnemers, hoe groter de kans op succesvolle acties. Aanmelden is mogelijk voor iedereen die woont of werkt in Alkmaar. Dit kan via de website van Burgernet of via de aanmeldformulieren verkrijgbaar op verschillende locaties verspreid door de stad.

Na een melding van bijvoorbeeld een diefstal, vermissing of een beroving, kan de politie een Burgernetactie opstarten. Dit gebeurt naast de gebruikelijke politieactie. Burgernetters krijgen via SMS of telefonisch, het verzoek om aan de hand van een duidelijk signalement uit te kijken naar een bepaald persoon. De Burgernetter die een signalering doet, kan rechtstreeks bellen met de meldkamer van de politie. Na afloop van de Burgernetactie – meestal na ongeveer een uur - ontvangen de deelnemers een bericht over het resultaat. Per actie worden alleen die Burgernetters benaderd, die wonen of werken in de omgeving van de melding. Kijk voor alle uitgezette acties en de behaalde resultaten hier.

 

Bekeken: 1773x