Woensdag 6 juli start het EK atletiek in Amsterdam. Om de Alkmaarse jeugd enthousiast te maken voor dit evenement en voor de atletieksport in het algemeen hebben enkele Alkmaarse basisscholen meegedaan aan het programma Athletics Movements van de Atletiekunie. Het doel van het programma is om kinderen van 6 tot 12 jaar spelenderwijs beter te leren bewegen. Kinderen van de Burijn en Zes Wielen kregen na het volgen van een atletiek-gymles zes naschoolse atletieklessen aangeboden, waarna ze door konden stromen bij atletieklessen bij de lokale atletiekvereniging Hylas.

Uit diverse onderzoeken blijkt dat kinderen in de leeftijd van 6 tot 12 jaar, hun ‘gouden jaren’, de basismotoriek eigen maken. Veel kinderen worden echter eenzijdig belast en blijven achter in de breed motorische ontwikkeling. Dit leidt tot onnodig blessureleed, maar vaak ook tot minder plezier in sport en bewegen. De nadruk ligt dikwijls op meer bewegen terwijl er weinig aandacht is voor beter bewegen. De Atletiekunie wil hier met haar programma verandering in brengen. Met lopen, werpen en springen als uitgangspunt staat de verbetering van de motorische ontwikkeling van kinderen voorop. Het lespakket is inspirerend gemaakt voor de atletiektrainer en afgestemd op de belevingswereld van de leerling.

Van 6 tot en met 10 juli 2016 strijden 1300 atleten uit 50 landen tijdens de Europese Kampioenschappen in Amsterdam om medailles in 44 verschillende atletiekdisciplines. Dit topsportevenement grijpt de Atletiekunie aan om kinderen te inspireren voor atletiek. De gemeente, Alkmaar Sport en de provincie Noord-Holland maken het mogelijk dat de Burijn en Zes Wielen deelnemen aan het innoverende atletiekprogramma. De deelnemers krijgen zes weken atletiekles tijdens schooltijd van atletiektrainer Jorge. Na zes weken atletiek op school, kunnen de kinderen het avontuur verlengen bij de lokale atletiekvereniging AV Hylas. Alle deelnemers worden geattendeerd op de EK Atletiek en worden gevraagd het Nederlandse team aan te komen moedigen.

Bekeken: 3987x