Alkmaar Centraal

Dinsdag zijn met een druk op de knop en een omhoog springende balon de 637 zonnepanelen op het dak van De Vest, de bibliotheek, het Stedelijk Museum en Artiance officieel in gebruik genomen. Hiermee wordt, op initiatief van Theater De Vest directeur Peter Blaauwboer, een grote stap gezet richting meer duurzaamheid.

De high performance zonnepanelen zijn goed voor bijna 1.000 m2 oppervlak. De verwachte opbrengst is 193.000 KWh per jaar, gelijk aan het gemiddelde verbruik van 65 huishoudens. Het project is mede tot stand gekomen dankzij ontwerper/exploiteur Energie Platform regio Alkmaar (EPA) en installateur Electropartners BV installeert. De gemeente leverde een adviseur.

Peter Blaauwboer dankte vooraf alle betrokkenen en vertelde over de voor hem onbekende werkwijze van eerst SDE+-subsidie aanvragen en daarna het plan volledig uitwerken. Plaatsing van alle panelen bleek nogal een uitdaging, vanwege de diverse soorten daken en ruimtegebrek. En dan moest alles het liefst zonder overlast uitgevoerd worden. 

EPA, opgericht door Ondernemend Alkmaar, maakt grote investeringen in duurzaamheid mogelijk door een lease-constructie. EPA wist overigens te melden dat recent eenzelfde organisatie is opgericht voor Noord-Holland Noord. Inmiddels is er een pot van 2 miljoen euro. Ook werd verteld dat bedrijven op de Boekelermeer samen willen gaan werken om duurzame energie op te wekken.

SFbBox by casino froutakia

Meer weten over adverteren op Alkmaar Centraal? Bel Opsteker Media 072 73 70 189 of mail ons: info@opstekermedia.nl