De gemeente heeft Ondernemend Alkmaar de opdracht gegeven het project ‘duurzame plaatsing werkzoekende 50-plussers’ uit te voeren. Deze opdracht vloeit voort uit het door de gemeenteraad van Alkmaar in 2015 vastgestelde beleidskader 50-plus en uit de aangenomen motie 50-plus voor extra banen. Het doel van dit project is niet alleen tenminste 100 werkzoekenden van 50 jaar en ouder te plaatsen, maar ook werkgevers mee te geven dat het loont om met 50-plussers te werken. Ook wil de gemeente en Ondernemend Alkmaar met deze aanpak aantonen dat 50-plussers niet kansloos op de arbeidsmarkt hoeven te zijn. Het project duurt van 1 juli 2016 tot 1 januari 2018.

Voor wie de 50 jaar is gepasseerd is het moeilijk om een nieuwe baan te vinden, waardoor een groeiende achterstand van die groep op de arbeidsmarkt is ontstaan. In de praktijk blijkt dat vaak op leeftijd wordt geselecteerd, omdat men er ten onrechte vanuit gaat dat ouderen minder presteren en vaker ziek zijn en niet kunnen wennen aan de moderne werkprocessen.

Wethouder Victor Kloos stelt: "Veel werkgevers vergeten dat veel ervaring leidt tot een korte inwerktijd, waardoor een medewerker snel optimaal presteert. Ook zijn 50-plussers naar de ervaring van Ondernemend Alkmaar bijzonder loyaal aan hun werk en concentreren zich daar volledig op. Het is uniek dat Ondernemend Alkmaar dit project met de gemeente oppakt.”

Om te laten zien dat dit beter kan gaat Ondernemend Alkmaar 50-plussers bij het bedrijfsleven plaatsen met behulp van UWV, Halte Werk, en uitzend- en mobiliteitsbureaus, die hier hun werkterrein hebben. Als dat nodig is worden kandidaten bijgeschoold of getraind voor hun nieuwe baan. Op die manier moeten eind 2017 100 werkzoekende zijn geplaatst en staan de Alkmaarse bedrijven positief tegenover het in dienst nemen en houden van 50-plussers.

Bekeken: 3595x