Alkmaar, 15 januari 2013. In een drukbezochte nieuwjaarsbijeenkomst van Provadja keek wintervoorzitter Haye van der Werf terug op een geslaagd jaar. Ondanks alle perikelen rond YXIE en de beperkte accommodatie heeft Provadja in 2012 meer bezoekers gehad dan het jaar daarvoor, namelijk 26.000 bezoekers totaal. In zijn Nieuwjaarspraatje stond Van der Werf stil bij een aantal belangrijke gebeurtenissen in het afgelopen jaar en blikte vooruit. Hij betreurt het vertrek van Kees Wieringa, maar gaf aan dat het bestuur zijn besluit respecteert, en hem dankbaar is voor zijn inzet. Wieringa dankte voor de lovende woorden en het cadeau, onderstreepte de goede samenwerking en gaf nog een tip voor financiering.

YXIE was het tweede punt. Het bestuur verwacht dat de geschillencommissie binnen enkele weken uitspraak doet. Die zal waarschijnlijk gaan over de verkeerde handelswijze van de gemeente het vorige Alkmaarse College en de noodzaak de gedupeerde partijen een schadevergoeding uit te keren dan wel - voor Provadja - in andere huisvesting te voorzien.

Hierna volgde het onderwerp huisvesting. De Harmonie bleek een goede optie, maar bioscoopexploitant JT gooide roet in het eten. Provadja zou moeten gaan inwonen bij een megabioscoop met gokhal en amusement op Overstad. De gemeenteplannen bleken al definitief. Er werden drie zalen in het JT-complex geboden met een theaterzaal, eigen horeca, een zelfstandig voortbestaan en subsidie voor management en personeel. Provadja zei uiteindelijk nee, vanwege de locatie, de combinatie met JT en de politieke situatie op dat moment. De hervormde coalitie, met deelname van D'66, wekt nieuwe hoop. Het heeft aangegeven de onafhankelijke identiteit en huisvesting te waarborgen. De Harmonie blijft de ideale optie en Provadja ziet voor zichzelf een belangrijke rol voor de Alkmaarse cultuur. Uit onderzoek blijkt dat filmhuizen in afgelopen jaar 20% meer bezoekers trokken. Het bestuur onderkent dat om met te komen er meer professionaliteit nodig zal zijn, omdat het er soms nog een beetje 'houtje-touwtje' aan toe gaat.


In een reactie op de rede Van der Werf uitte Joop Weel, één van de medewerkers/vrijwilligers een 'cri-de-coeur'. Hij vroeg het bestuur niet te versagen of het hoofd in de schoot te werpen maar door te gaan met de strijd voor het voortbestaan van Provadja en richting te geven aan de organisatie en het artistiek beleid. Tevens sloot hij aan bij de genoemde noodzaak verder te professionaliseren, verbeteringen aan te brengen in de organisatie en de contacten met de "Vrienden van Provadja" die van levensbelang zijn voor het voortbestaan.

 

Pin It
Bekeken: 1739x
https://ee.itk.ac.id/data/