Alkmaar, 23 januari 2013. De Partij van de Arbeid Alkmaar heeft in overleg met de bewoners van de Zeswielen en de Fietsersbond afdeling Alkmaar een alternatief plan ontwikkeld voor een veilige fietsverbinding over de Zeswielen. De partij stellen voor de Zeswielen tijdens de ochtend en avondspits af te sluiten voor doorgaand verkeer door middel van een beweegbare paal. In overleg met de bewoners moet worden bepaald hoe en waar deze afsluiting gerealiseerd wordt. De PvdA is in overleg met bewoners tot deze oplossing gekomen, omdat het voorstel van het college voorstel, het aanleggen van een fietspad voor ca. €1,65 miljoen helaas geen goede oplossing is.

Er blijven bij deze oplossing twee gevaarlijke oversteekpunten, namelijk aan de ene kant bij de brug bij de Frieseweg/Koedijkerstraat en aan de andere kant bij de rotonde bij de Hertog Aalbrechweg. "De Zeswielen wordt dagelijks door zo'n 5.000 fietsers gebruikt om vanuit de stad naar station Noord, zwembad de Hoornse vaart en naar het Van de Meij College te gaan en andersom. Helaas wordt de Zeswielen ook gebruikt door automobilisten die eigenlijk de ringweg moeten gebruiken maar die de Zeswielen gebruiken als sluiproute," aldus PvdA-raadslid Jan Jansen. "Juist dat sluipverkeer zorgt in de spits voor veel verkeersdruk en gevaarlijke situaties."

Een ander optie zou zijn een fietspad achter de huizen langs. Dit is echter veel duurder en zou een eventuele nieuwe ontsluitingsweg van Overstad in de weg staan. Daarom komt de PvdA-Alkmaar met een alternatief voorstel: sluit de Zeswielen tijdens de ochtend- en eventueel tijdens de avondspits af voor doorgaand autoverkeer. Dat kan heel eenvoudig door in het midden of in het begin en einde van de Zeswielen een beweegbare paal te maken, net zoals op de Herenweg. Op deze manier wordt het sluipverkeer geweerd tijdens de spits, zijn de bedrijven en woningen gewoon bereikbaar en is er een veilige fietsroute. Als ter zijner tijd alsnog besloten wordt een Zeswielentracé aan te leggen kunnen deze voorzieningen weer verwijderd worden.

 

Pin It
Bekeken: 1451x
https://ee.itk.ac.id/data/