Alkmaar Centraal

Op KunstNetTV is een korte documentaire over Picasso’s bezoek aan Schoorl en Alkmaar in de zomer van 1905 te zien. Televisiemaker Chris Houtman maakte de documentaire ter gelegenheid van de tentoonstelling ‘Picasso in Holland’ in het Stedelijk Museum in Alkmaar. De collectieve ‘herinneringen’ aan dit bezoek staan centraal.

Deze collectieve ‘herinneringen’ blijken anno 2016 nog steeds te leven. Naar aanleiding van een beruchte radio-uitzending uit 1967 van AVRO coryfee Chris van Hoorn ontstonden er hardnekkige geruchten over wat zich toen allemaal in Schoorl zou hebben afgespeeld. Plaatselijke meisjes en lokale schoonheden zouden naakt voor de Spaanse schilder hebben geposeerd. Verschillende namen werden genoemd en dit gaf aanleiding tot roddels. Gezien de historische achtergrond komen aan het woord historicus Gerrit Valk, Paul Post en Jesse van Dijl respectievelijk directeur en beeldarchivaris van het Regionaal Archief Alkmaar, museumdirecteur Lidewij de Koekkoek en Picasso-kenner en samenstelster van de tentoonstelling Marylin McCully. Hoe geloofwaardig zijn deze verhalen? De werkelijkheid blijkt nog veel vreemder en ingrijpender dan voor mogelijk werd gehouden...

Chris Houtman (Den Haag, 1955) werkte voor de KRO Radio en Televisie, waar hij programma’s als “Het Egmond Complex”, “Lekker Weg”en “Cijfers en Letters” maakte. Bij IDTV was hij als scenarioschrijver en regisseur verantwoordelijk voor spraakmakende BNN programma’s als “Finals” en “Cut!” Als conceptontwikkelaar en eindredacteur stond hij aan de basis van “Taxi” (NCRV), “Surinamers zijn beter dan Marokkanen” (NPS) “Spanjer in therapie” en “Dokter Loes” (NCRV). Sinds 2005 is Chris Houtman werkzaa als freelance televisiemaker.

Kijk voor meer informatie en KunstNetTV-programma’s op: www.kunstnet.tv. Uitzendingen op Alkmaar Centraal: KunstNetTVfilm: iedere dag om 10.00 uur en 22.00 uur. (foto: De stoomboot waarmee Picasso naar Schoorldam voer, Regionaal Archief Alkmaar)

SFbBox by casino froutakia

Meer weten over adverteren op Alkmaar Centraal? Bel Opsteker Media 072 73 70 189 of mail ons: info@opstekermedia.nl