Alkmaar, 25 januari 2013. De eerste wedstrijd van de 20e competitieronde van de eredivisie was VVV-Venlo tegen onze Alkmaarse elf. Het was misschien de laatste wedstrijd van Adam Maher in dienst van AZ, maar de belangstelling van PSV was nog niet omgezet in daden. Wel was deze week bekend gemaakt dat Willy Overtoom het Alkmaarse team gaat versterken. Naast Adam Maher stonden de gebruikelijke spelers in de basis. Alleen Giliano Wijnaldum nam de plaats van de geschorste Nick Viergever over.
De eerste spannende momenten waren van de thuisclub. Een aanval langs Giliano Wijnaldum resulteerde in twee mogelijkheden vanuit een hoekschop; de tweede kwam in de handen van keeper Esteban terecht. In de zesde minuut kwam een lange bal in het doelgebied van AZ terecht Uche Nwofor kon de bal langs Etiënne Reijnen spelen, waarna Ricky van Haaren een schot op doel uit kon proberen. Deze ging naast het doel. VVV hanteerde vaak de lange bal en had in de persoon van Uchi Nwofor een gevaarlijke spits die regematig de verdedigers van AZ omspeelde. Na 9 minuten wist AZ enigszins in de buurt van het doel van VVV te komen. Maar echt gevaarlijk werden ze niet. In het tweede kwartier kreeg AZ meer grip op de wedstrijd. Hoewel VVV druk bleef zetten, kon AZ de bal goed rondspelen. In de 21e minuut was het wel weer VVV die het, middels een schot van Bryan Linssen, de keeper van AZ moeilijk maakte. Esteban kon de bal niet vasthouden, maar de bal werd snel uit het doelgebied weggeschoten. Plotseling, in de 27e minuut, kreeg Adam Maher, een beetje gelukkig, da bal in het doelgebied van VVV. Drie verdedigers werden omspeelde door de jonge middenvelder en zijn schot eindigde in doel. Mooie actie, goed doelpunt. 0-1. In de 29e minuut soorde VVV een doelpunt, maar deze werd afgekeurd doordat de schietende speler, Uche Nwofor, buitenspel stond. Een nieuw schot van Adam Maher in de 36e minuut, na fraai samenspel met Jozy Altidore. Het schot richting de kruising van het doel werd gestopt door keeper Niki Mäenpää. Esteban kreeg een gele kaart, nadat VVV het hem weer moeilijk maakte. Dit keer ging hij met gestrekt been op zijn tegenstander in. Dit gebeurde net buiten het strafschopgebied. De vrije trap die hieruit volgde werd gestuit door de keeper. Een reeks aanvallen van VVV volgden kort op elkaar in de slotfase van de eerste helft. De spelers gingen de kleedkamer in bij de ruststand 0-1.
Net als de eerste helft begon VVV de tweede helft aanvallend. Dit werd beloond in de 52e minuut toen Uchi Nwofor weer een lange bal opving, langs Etiënne Reijnen speelde en de bal hard in het doel van AZ schoot. 1-1. In de 54e minuut werd Etiënne Reijnen omver  gelopen in het strafschopgebied. Een gele kaart en een strafschop waren het gevolg. Donny Gorter nam de penalty en schoot deze koel in de rechterhoek. 1-2. Voordat de wedstrijd werd hervat, moest de scheidsrechter enkele malen ingrijpen. Dit leidde tot enkele waarschuwingen richting de coach van VVV, Ton Lokhoff en VVV-speler Aleksandar Radosavljevic. In de 62e minuut kreeg Jozy Altidore de bal enkele meters over de middenlijn de bal gespeeld. Hij stond op de rand van buitenspel, maar bleef binnen en kon op het doel van VVV af sprinten. De achtervolgende spelers en de keeper waren kansloos bij het schot van de Amerikaan. 1-3. Na een hoekschop wist Etiënne Reijnen te scoren. De bal werd uit het strafschopgebied gespeeld, maar gelijk teruggeschoten. Reijnen tikte de rebound van de keeper in het net. Na 66 minuten spelen was het 1-4. Vanaf dat moment leek de wedstrijd gespeeld. AZ ging meer naar achter en VVV kon niet gevaarlijk meer worden. In de 82e minuut kon Adam Maher nog een schot uitbrengen, maar deze ging naast. De wedstrijd werd afgefloten bij de stand 1-4.
Door deze winst is AZ weer in de top tien van de eredivisie terecht gekomen. Misschien tijdelijk, omdat de overige teams nog moeten spelen. 29 januari speelt AZ voor de KNVB-beker tegen FC Den Bosch. De volgende eredivisiewedstrijd is op zaterdag 2 februari tegen FC Groningen in het eigen AFAS stadion.

Bekeken: 1086x