Alkmaar, 28 februari 2013. Op maandag 4 februari 2013 is het internationale Wereldkankerdag – een dag waarop wereldwijd wordt stilgestaan bij kanker. Een op de drie Nederlanders krijgt in zijn of haar leven kanker. De confrontatie met een levensbedreigende ziekte brengt een heleboel verdriet, onzekerheid en vragen met zich mee. Het kan dan fijn zijn om zorgen te delen met mensen die weten wat je doormaakt. In Nederland staan op 65 plekken de deuren van inloophuizen en psycho-oncologische centra open voor iedereen die, op welke manier dan ook, met kanker te maken heeft. Er zijn bijeenkomsten voor mensen die zelf kanker hebben (gehad), maar ook voor naasten en nabestaanden. Op veel plekken is tevens psychologische zorg, hulp bij werkhervatting en specialisti-sche ondersteuning voor kinderen en jongeren beschikbaar.

In de dagen rondom Wereldkankerdag houden vrijwel alle inloophuizen en psycho-oncologische centra een open dag. Belangstellenden kunnen vrijblijvend langskomen om kennis te maken, rond te kijken of deel te nemen aan een activiteit. In Alkmaar fungeert het Praethuys als Inloophuis. Het zal een aantal van de 11.000 rozen gaat uitdelen in de stad, zoals dat in verschillende plaatsen tussen 29 en 31 januari zal gebeuren. De Wereld-kankerdag-roos symboliseert liefde, kracht, erkenning en respect. Aan de roos is een kaartje bevestigd, waarop een persoon-lijke boodschap kan worden geschreven. De roos kan ook virtueel via Facebook of Twitter worden verzonden. Wie geen Wereldkankerdag-roos is tegengekomen, kan ook op eigen initiatief een mooi gebaar maken door zelf bij de bloemist een roos te kopen en te geven aan iemand die wel een steuntje in de rug of een woord van dank kan gebruiken.


De publiekscampagne 'Kanker heb je samen' wordt ondersteund door een televisiespot die tussen 28 januari en 1 februari op Nederland 1 en 2 wordt uitgezonden, en door de website. Op Facebook kun mensen een bericht plaatsen. Tweeten kan ook.

 

Pin It
Bekeken: 1216x
https://ee.itk.ac.id/data/