Alkmaar Centraal

Woensdag 3 augustus vanaf 20.15 uur komt de Groningse organist Peter Westenbrink  naar Alkmaar en speelt hij het programma ‘Fantastische Fantasieën’ op het orgel van de Grote Kerk. Het koraal ‘Von Gott will ich nicht lassen’ komt driemaal voorbij in bewerkingen van de onbekende componist Melchior Woltman, J.S. Bach en van de Zutphense organist Bert Matter. Matter bewerkte deze melodie in de zogenaamde minimal stijl. De Noord Duitse componisten Matthias Weckmann en Vincent Lübeck hadden een voorliefde voor de Italiaanse Toccata-vorm. Vrije passages worden daarin afgewisseld met strakke fuga’s. Bach’s vroege Toccata in C vertoont dezelfde kenmerken en vormt de majestueuze afsluiting van dit concert.

Peter Westenbrink studeerde orgel bij Margreet Prinsen en Wim van Beek aan het Conservatorium in Groningen, schoolmuziek, kerkmuziek en Duits. Hij specialiseerde zich in de oude Noord-Duitse orgelmuziek en heeft daarmee internationaal een naam weten op te bouwen als concertgever, docent en jurylid. Zo gaf hij vele masterclasses in Europa en Amerika. Twintig jaar lang vormde hij met Harald Vogel de artistieke leiding van het Dollard Festival in Groningen en Ostfriesland. Ook was hij van 1998 tot 2004 de laatste Producer Orgelconcerten bij de NCRV en verzorgde de orgeluitzendingen op Radio 4.

Het zomeravondconcert met Peter Westenbrink is te beluisteren op woensdagavond 3 augustus van 20.15 - 22.00 uur in de Grote Kerk Alkmaar. De toegangsprijs bedraagt € 8 (Houders CJP en Vrienden van de Grote Sint Laurenskerk betalen € 7). Wie kaarten voor 3 concerten kaarten koopt, ontvangt de toegangskaarten voor het 4e concert gratis! Kijk voor alle informatie en kaartverkoop op www.grotekerkalkmaar.nl.

In de maanden juli en augustus verzorgen vakorganisten elke vrijdag om 12.00 uur en 13.00 uur gratis toegankelijke kaasmarktconcerten. De concerten duren een half uur en worden uitgevoerd op het koororgel uit 1511 van Jan van Covelens en het grote van Hagerbeer/Schnitger-orgel. Op vrijdag 5 augustus worden de orgels bespeeld door Louis-Noël Bestion de Camboulas.

SFbBox by casino froutakia

Meer weten over adverteren op Alkmaar Centraal? Bel Opsteker Media 072 73 70 189 of mail ons: info@opstekermedia.nl