Vrijdagmiddag heeft wethouder Onderwijs Elly Konijn (D66) het eerste Taalpunt van Alkmaar geopend bij het UWV. Bij het Taalpunt kunnen werkzoekenden die moeite hebben met lezen en schrijven terecht voor hulp om zo de kans op een baan te vergroten.

Het Taalpunt is een initiatief vanuit het Taalhuis Alkmaar in Bibliotheek Kennemerwaard. Bij het Taalpunt kunnen klanten van het UWV terecht die ondersteund willen worden bij hun lees-, schrijf- of computervaardigheden. De opening van het Taalpunt is het vervolg op de succesvolle pilot die het UWV heeft gehouden. Deelnemers zijn na een screening doorverwezen naar bijvoorbeeld een cursus computervaardigheden of individuele ondersteuning door een taalcoach.

In Nederland zijn 2,5 miljoen laaggeletterden. Daarvan zijn er 700.000 werkzaam op de arbeidsmarkt. De laaggeletterdheid in de regio Noord-Holland Noord ligt rond de 11% van de beroepsbevolking. Laaggeletterden ondervinden dagelijks problemen bij praktische zaken, zoals het lezen van instructies en het invullen van formulieren. Laaggeletterdheid heeft vaak gevolgen voor de sollicitatievaardigheden van werkzoekenden. Dat beïnvloedt de kansen op een baan.

Wethouder Elly Konijn: “Het Taalpunt bij het UWV is een echte aanwinst voor Alkmaar om de laaggeletterdheid aan te pakken en de kansen op de arbeidsmarkt voor mensen die moeite hebben met taal te vergroten.”

Van 5 tot en met 11 september is het de Week van de Alfabetisering. In deze week wordt extra aandacht gevestigd op de aanpak van laaggeletterdheid. Vandaag met de opening van het Taalpunt; eerder deze week ondertekende Elly Konijn – als voorzitter van het Regionaal Platform Arbeidsmarktbeled Noord-Holland Noord – het Taalakkoord samen met verschillende organisaties uit de regio Noord-Holland Noord. Dit akkoord houdt in dat werkgevers en gemeenten zich inzetten om de taalvaardigheid van werknemers een impuls te geven.

 

Pin It
Bekeken: 3473x
https://ee.itk.ac.id/data/