Alkmaar Centraal

Komende dinsdag is het prinsjesdag en weten we als Nederlandse burgers waar we financieel aan toe zijn het komende jaar. En als Alkmaarders weten we nu ook hoe het er voor staat met de Alkmaarse financiën. En dat is goed nieuws. Want de uitdaging die vorig jaar opdoemde is met succes aangegaan en Alkmaar schrijft daardoor weer positieve cijfers. Ook de stresstest, een gesimuleerde situatie waarbij het zoveel mogenlijk tegenzit, is met goed gevolg doorlopen.

Hoe die situatie zo snel weer onder controle kon zijn heeft te maken met de "de niet zo rooskleurige situatie in 2014", zo legt Wethouder financieën Pieter Dijkman (foto) uit. "Diverse afdelingen moesten verzelfstandigd worden, er speelde een de ambtelijke reorganisatie en er moest grond afgewaardeerd worden". Uiteindelijk leidde dat tot forse rode cijfers (6,8 miljoen te kort) en moest de toenmalig wethouder financieën het veld ruimen. De problemen werden vooral veroorzaakt door het ongunstig samenkomen van een aantal factoren en daar is door de gemeente actie op ondernomen.
Inmiddels zien de cijfers er weer gezond uit en is het resultaat 8,3 miljoen in de plus.

Van zoveel in de min naar zoveel in de plus is een sterk staaltje vonden ook oppositiepartijen BAS en Senioren Partij Alkmaar die daarom om een stresstest vroegen. Eén van de ongunstige scenario's in die test is bijvoorbeeld het flink stijgen van de rente die nu op 1,5 procent staat. Maar "zelfs als de rente zou stijgen naar 5 procent onstaat er geen probleem, de financiele situatie is zeer degelijk", zo laat Dijkman weten. 

SFbBox by casino froutakia

Meer weten over adverteren op Alkmaar Centraal? Bel Opsteker Media 072 73 70 189 of mail ons: info@opstekermedia.nl