Alkmaar Ontzet en het Alkmaars Kaasdragers Gilde worden binnenkort geplaatst op de Nationale Inventaris Immaterieel Cultureel Erfgoed. Op 7 oktober, tijdens de gemeentereceptie voorafgaand aan Alkmaar Ontzet, ondertekenen burgemeester Piet Bruinooge en de voorzitter van de 8 October Vereeniging 'Alkmaar Ontzet' Bas de Regt het bijbehorende certificaat. Wanneer het kaasdragersgilde tekent is nog niet bekend.

Het bestuur van de 8 October Vereeniging is zeer verheugd over de erkenning en feliciteert alle Alkmaarders die in de afgelopen 155 jaar dit ‘levend erfgoed’ vormgegeven en gekoesterd hebben en dat nog steeds doen.

Alkmaar werd ontzet op 8 oktober 1573 na het beleg door het Spaanse leger. Daarna ontstond een jaarlijkse viering met drank en vuurwerk. Sinds 1861 organiseert de 8 October Vereeniging een feestelijk programma. De Vereeniging heeft rond 5.000 leden en de viering trekt jaarlijks ruim 30.000 mensen. 

In mei 2012 ratificeerde Nederland het Verdrag ter Bescherming van het Immaterieel Cultureel Erfgoed van UNESCO en begon met de opsomming van bijzondere, levende tradities die belangrijk zijn voor de gemeenschappelijke identiteit. Hierbij hoort ook een erfgoedzorgplan.

Het volledige programma op 8 oktober dit jaar is te vinden op www.8october.nl

SFbBox by casino froutakia

Meer weten over adverteren op Alkmaar Centraal? Bel Opsteker Media 072 73 70 189 of mail ons: info@opstekermedia.nl