Donderdagochtend ondertekenden bestuurders van voortgezet en mbo-onderwijs in Noord- Kennemerland en de Regionale Meld- en Coördinatiefunctie Alkmaar de regionale samenwerkingsovereenkomst voorkomen voortijdig schoolverlaters (VSV) en kwetsbare jongeren 2017-2021. De overeenkomst bevat gezamenlijke afspraken over het nog verder terugdringen van voortijdig schoolverlaten. Deze samenwerking vindt al enige jaren plaats onder de vlag van het Regionaal Steunpunt VSV.

Wethouder Onderwijs Elly Konijn (D66): “De overeenkomst versterkt de samenwerking op het gebied van (arbeids)participatie, vervolgonderwijs en dagbesteding van jongeren in een kwetsbare positie. Met de juiste begeleiding kan voorkomen worden dat deze jongeren school voortijdig verlaten, zodat zij hun startkwalificatie kunnen halen. Met die kwalificatie vergroten zij de kans op het vinden van een passende baan. Thuis zitten is geen optie!”

Een juiste en tijdige voorbereiding op werk is dan belangrijk. Hierin vullen de aanpak VSV en die van de aanpak jeugdwerkloosheid – zoals met het project Jeugd Werkt! – elkaar aan. Nieuw is ook dat jongeren die al langer het onderwijs hebben verlaten, de ‘oud VSV-ers’, actiever worden geholpen dan voorheen gebeurde. De gezamenlijke afspraken hiervoor zijn vastgelegd in de regionale samenwerkingsovereenkomst voorkomen voortijdig schoolverlaters (VSV) 2017-2021.

In de overeenkomst hebben de partners met elkaar afgesproken hoe de regio Noord- Kennemerland gaat bijdragen aan de landelijke doelstelling van maximaal 20.000 nieuwe VSV-ers in 2020. Ook zijn er afspraken gemaakt dat alle jongeren in een kwetsbare positie in de regio in 2021 een passende plek op de arbeidsmarkt hebben, een stageplaats of in een traject richting werk zitten, of een terugkeer naar onderwijs kunnen maken.

De speerpunten van het convenant zijn zorg voor de leerling op het juiste moment onder andere coaches dicht bij de leerling, een goed vangnet voor jongeren in een kwetsbare positie en een nog betere overgang van de leerling naar het MBO en terugkeer van eerder uitgevallen VSV-ers naar het onderwijs.

De overeenkomst betekent het vervolg van een reeds succesvolle samenwerking in de regio Noord-Kennemerland vanwege de combinatie VSV en jongeren in een kwetsbare positie. Alle betrokken gemeenten en onderwijsinstellingen werken hierin samen. De ondertekening van de overeenkomst vond plaats tijdens een feestelijke bijeenkomst op het stadhuis van Alkmaar.

Pin It
Bekeken: 2771x
http://perizinan.bulelengkab.go.id/products/rahasia-slot-mahjong/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/maxwin-pg-soft/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/mahjong-gampang-menang/ https://sisdata.unpak.ac.id/uploads/sgacor/ https://ee.itk.ac.id/data/