Woensdag 12 oktober houdt Jasper Houtman, auteur van het boek De Man die de Wereld Koffie Leerde Drinken, een lezing over de legendarische koffiepionier Alfred Peet in de pop-up tentoonstelling A Taste of Alkmaar.

In de Verenigde Staten wordt Alkmaar vaak geassocieerd met koffie. Dat is te danken aan Alfred Peet, die in 1920 werd geboren boven de koffiezaak van zijn vader aan het Fnidsen. Het was de bedoeling dat Alfred zijn vader zou opvolgen in de zaak, het bekende Koorn & Co, maar hij besloot zijn heil te zoeken in het buitenland.

In 1966 begon hij in Berkeley, bij San Francisco, een eigen koffiebedrijf: Peet’s Coffee & Tea. Hij vond de koffie in de VS belabberd en besloot het als ‘Mr Peet’ anders te doen. Hij verkocht kwaliteitsbonen, brandde ze zelf en bracht klanten waardering voor koffie bij. Alfred leerde de oprichters van Starbucks en vele andere koffieondernemers het vak en zo ontstond een nieuwe koffiecultuur in de VS, die zich daarna over de rest van de wereld verspreidde.

Bij zijn overlijden in 2007 noemden Amerikaanse media Alfred ‘de leider van deze koffierevolutie’. Peet’s Coffee & Tea is tegenwoordig een van de grote koffieketens in de wereld, met circa 250 filialen.

De lezing van Houtman begint om 20.00 en vindt plaats in Conceptstore De Blok aan de Noorderkade 1027. De lezing plus het kopje koffie en lekkers kosten samen 7,50. Aanmelden kan in de Blok of via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Tijdens de lezing kan het publiek de koffie proberen van de koffiebranderij van Leigh McDonald genaamd, 7 grams. Zij was jarenlang een protegé van Alfred Peet in Amerika en heeft nu een eigen koffiebranderij in de Rijp.

SFbBox by casino froutakia

Meer weten over adverteren op Alkmaar Centraal? Bel Opsteker Media 072 73 70 189 of mail ons: info@opstekermedia.nl