Alkmaar/Schoorl, 17 april 2013. De brandweer van Veiligheidsregio Noord-Holland Noord heeft op woensdag meetstations in het duingebied geïnstalleerd om het risico op een grote uitslaande brand te bestrijden. Het Natuur Brandgevaar Index Monitoring Syteem zal meteorologische gegevens verzamelen zoals temperatuur, windsnelheid en luchtvochtigheid, maar het zal ook de vochtigheid in groen meten. Het vocht in bijvoorbeeld een tak bepalen aan de hand van het gewicht is al een oude taktiek, die in dit systeem volautomatisch gebeurt. Uit de verscheidene gegevens berekent het systeem een kleurcode, die de hoogte van het gevaar weergeeft. Groen betekent geen gevaar op snel uitslaande brand, rood betekent hoog risico dat het vuur snel om zich heen grijpt. Vooral windsnelheid is een belangrijke factor.

Het Natuur Brandgevaar Index Monitoring Systeem wordt landelijk ingevoerd en is al langer in gebruik in veiligheidsregio's in het midden en oosten van het land, waar veel bosrijk gebied is. Op basis van de kleurcode wordt de eerste slagkracht van de brandweer bepaald. Bij code geel -tijdens een natuurbrand- rukt de brandweer standaard uit met twee tankautospuiten (TS). Bij code oranje zijn dat 4 TS'en en wordt er in een aantal regio's vanuit de lucht gecontroleerd. Code Rood betekent dat wordt uitgerukt met vier TS'en, en wordt ook hier vanuit de lucht gecontroleerd. De blushelikopters van Defensie staan dan stand-by. Op de website Natuurbrandgevaar is de actuele kleurcode te vinden voor elke veiligheidsregio die het systeem inmiddels gebruikt.

 

Pin It
Bekeken: 1187x
http://perizinan.bulelengkab.go.id/products/rahasia-slot-mahjong/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/maxwin-pg-soft/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/mahjong-gampang-menang/ https://sisdata.unpak.ac.id/uploads/sgacor/ https://ee.itk.ac.id/data/