In 2015 is de Horecanota van de gemeente Alkmaar vastgesteld, waarin vrije sluitingstijden voor horecagelegenheden zijn opgenomen en verruiming van de mogelijkheden om horeca te starten. Het college heeft bij de vaststelling afgesproken dat na één jaar een evaluatie plaats zou vinden. Inmiddels heeft de evaluatie plaatsgevonden met horecaondernemers, horecabezoekers, inwoners van de binnenstad, politie en stadstoezicht. De gemeente Alkmaar heeft uit gesprekken en een enquête punten voor verbetering van het horecabeleid gehaald.

Van de ondervraagde inwoners in de enquête heeft een groot deel het gevoel dat de veiligheid hetzelfde is gebleven of is verbeterd. Bewoners in het stadscentrum voelen zich echter minder veilig dan inwoners die buiten het centrum wonen. Politie en stadstoezicht geven aan gemerkt te hebben dat er sprake is geweest van een gewenningsproces en dat de verwachte overlast uiteindelijk meeviel. De overlast die werd verwacht gezien de eerste ervaringen in de eerste maanden met de vrije sluitingstijden valt uiteindelijk mee.

Uit de enquête bleek dat ondernemers vinden dat de vrije sluitingstijden een positief effect hebben op hun onderneming. Zo gaf een deel van de ondernemers aan meer omzet te hebben. Met name jongeren die de horecavoorzieningen bezoeken vinden de vrije sluitingstijden een positieve ontwikkeling. Hierbij is de doelstelling om levendigheid en keuzemogelijkheid te vergroten behaald, aldus de gemeente.

Uit de bijeenkomsten en enquête bleken de belangrijkste bronnen van overlast te liggen in: geluidsoverlast van muziek in het horecaconcentratiegebied, lawaai van bezoekers en het achterlaten van rommel. Van de inwoners van de binnenstad ervaart 40% namelijk een toename van de overlast. Inmiddels zijn met de horeca afspraken gemaakt over het sluiten van de deuren in verband met geluidsoverlast. De gemeente gaat met ondernemers in gesprek over een manier waarop luide bastonen kunnen worden verminderd. Voor de achtergebleven rommel heeft Stadswerk de opdracht gekregen om na de uitgaansavonden niet alleen de horecaconcentratiegebieden schoon te maken maar ook de omliggende straten.

 

Pin It
Bekeken: 3774x
https://ee.itk.ac.id/data/