Alkmaar, 17 februari 2013. De gemeenten Alkmaar, Heerhugowaard, Bergen, Langedijk, Graft-De Rijp en Schermer werken op het gebied van belastingheffing vanaf 2014 met Cocensus samen. De organisatie is een samenwerkingsverband op het gebied van de uitvoering van de Wet WOZ en de gemeentelijke belastingen. Oorspronkelijk is Cocensus een belastingsamenwerkingsverband waarin de gemeenten Haarlem, Haarlemmermeer, Beverwijk, Wormerland, Hillegom en Oostzaan sinds 2007, de taken samen uitvoeren. Maandag tekenden de wethouders van de zes gemeenten een samenwerkingsovereenkomst.

Door aan te sluiten bij Cocensus kunnen de zes gemeenten in de regio Alkmaar gebruik maken van jarenlange kennis en ervaring. Enerzijds blijven alle gemeenten hun eigen belastingtarieven hanteren, anderzijds heeft de nieuwe samenwerking voor huidige en de nieuwe deelnemers vele voordelen. Zo worden risico's kleiner en neemt de bedrijfszekerheid verder toe. Bovendien kan de gezamenlijkheid leiden tot besparingen en financiële schaalvoordelen.

De gemeenten Alkmaar, Heerhugowaard, Bergen, Langedijk, Graft-De Rijp en Schermer hebben in totaal 215.000 inwoners. De omvang van dit verzorgingsgebied zorgt ervoor dat de oprichting van een regionale vestiging van Cocensus in Alkmaar rendabel is, zodat ook de werkgelegenheid in deze regio gewaarborgd blijft.

Bekeken: 1380x