Dinsdag vond in Stompetoren om 15.30 uur de herdenking van de Slag bij Rustenburg plaats. De aanwezigen liepen in stille tocht naar het verzetsmonument bij de algemene begraafplaats in Stompetoren en hielden daar twee minuten stilte. Daarna legden burgemeester Piet Bruinooge en zijn echtgenote Elly een krans bij het monument. Vervolgens hield de burgemeester in restaurant Het Schermer Wapen een toespraak. Ook burgemeester Hans Cornelisse van Langedijk was aanwezig.

Tijdens de herdenking wordt herdacht hoe in de nacht van 10 op 11 oktober 1944 een groep verzetsmensen na een wapendropping in de Wogmeer door verraad in een val liep. Er ontstond een hevig vuurgevecht tussen de verzetsgroep en Duitse militairen. Gerard Veldman kwam daarbij ter plekke om het leven, een tweede man viel gewond in handen van de Duitsers. De anderen wisten nog te vluchten naar een boerderij in de Schermer maar werden daar gevonden en direct neergeschoten. Boerderij 'Houtlust', gelegen aan de Zuidervaart, werd door de Duitse soldaten in brand gestoken. Deze gebeurtenis staat bekend als 'de slag bij Rustenburg'.

Pin It
Bekeken: 3124x
http://perizinan.bulelengkab.go.id/products/rahasia-slot-mahjong/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/maxwin-pg-soft/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/mahjong-gampang-menang/ https://jdih.depok.go.id/mahjong-gacor-pg-soft/ https://jdih.depok.go.id/sdemo-gacor/ https://sisdata.unpak.ac.id/uploads/sgacor/ https://ee.itk.ac.id/data/