Gemeente Alkmaar gaat het splitsen en verbouwen van woningen voor losse verhuur beperken, met name als er in een straat een verzameling van losse kamers dreigt te ontstaan. Daar tegenover wil de gemeente zorgen voor meer kleine woonruimten.

De beperking is opgenomen in de kadernota kamerverhuur en woningsplitsing van het college. Aanleiding zijn klachten van buurtbewoners, met name in de Spoorbuurt waar ongeveer 75 panden (6%), al dan niet illegaal, ingericht zijn voor kamerverhuur. De onvrede betreft onaangepast gedrag, parkeeroverlast en onderhoud. De meeste kamers worden verhuurd aan jongeren, die er tijdelijk wonen en weinig binding krijgen met de buurt. Ze hebben dikwijls een ander leefritme en alles netjes houden staat niet altijd hoog op de agenda. Door de splitsingen is het ook simpelweg drukker.

Verhuurders blijken vaak geen vergunning te hebben voor kamerverhuur en woningsplitsing. Bij bedrijfspanden mag bewoning helemaal niet. Daarnaast is bij splitsing de brandveiligheid nog wel eens in het geding gekomen.

De gemeente erkent het tekort aan kleine woonruimte voor het toenemende aantal studenten, maar ook voor mensen die hun koopwoning moesten opgeven en wil hier wat aan doen. Ook wil de gemeente slechte verhuurders aanpakken, door middel van een nieuwe huisvestingsverordening.

De voorstellen komen op 27 oktober in de commissievergadering en 10 november in de gemeenteraad.

Pin It
Bekeken: 5834x
https://ee.itk.ac.id/data/