Een team van vierdejaars studenten van Pabo Alkmaar van Hogeschool Inholland heeft een buitenschoolse opvang opgezet voor kinderen van het azc aan de Robobsbosweg. Op woensdag 26 oktober ging de naschoolse opvang van start onder de naam BSO Bij Elkaar. De studenten van de Pabo werken daarbij samen met het Centraal Orgaan Opvang Asielzoekers (COA).

Cobie Bruin, de teamleider van Pabo Alkmaar, vertelt: “Inholland Alkmaar dacht al snel aan samenwerking met het azc, toen zij nog niet zo langgeleden de nieuwe buren van de hogeschool werden. Het azc kon zich goed vinden in het idee van de studenten om een bso te starten. En het past ook binnen de visie van ondernemend leren van de Pabo van Inholland Alkmaar. Leren over maatschappelijke issues, betrokkenheid tonen en ook nog verantwoordelijkheidsgevoel ontwikkelen; dat geven we onze studenten mee”.

De organisatie en het opzetten van de bso is volledig in handen van zeven vierdejaarsstudenten en gaat in ieder geval een jaar draaien. Het projectteam krijgt bij de uitvoering hulp van tweede- en derdejaars studenten. Patrick van Erve uit het studententeam vult aan: “Tijdens het brainstormen over een naam hebben we gezocht naar een naam die 'samen zijn' maar ook 'vrijheid' uitstraalt. Ook wilden we graag een eenvoudig te herkennen dier terug laten komen, zodat dit herkenbaar is voor de kinderen. We zijn uitgekomen op BSO Bij Elkaar. We willen uitstralen dat iedereen welkom is en dat je na een bezoek aan de bso met een lach de deur uit gaat.”

BSO Bij Elkaar, dat is gehuisvest in drie lokalen van Pabo Inholland Alkmaar aan de Bergerweg, is succesvol van start gegaan. Een van de lokalen is voorzien van een levensgroot logo op de muur en hierbij ook een heleboel handjes van de azc-kinderen en van de studenten. De opening was met een vrolijke dans en een lied. Het ijs was direct gebroken. Vervolgens gingen de kinderen enthousiast beginnen met hun knutselactiviteiten. Ze hebben heerlijk gespeeld met het gedoneerde speelgoed. Via internet hebben de studenten gevraagd of er mensen waren die nog speelgoed over hadden. Deze oproep heeft al vier kratten speelgoed, puzzels en poppen opgeleverd.

Het aantal kinderen dat woensdagmiddag tussen 15 en 17 uur komt is niet stabiel en zal schommelen tussen de 20 en maximaal 60 kinderen. Het grootste deel van de kinderen is afkomstig uit Syrië, maar ook zijn er kinderen afkomstig uit Irak, Eritrea, Afghanistan en andere landen. Ze krijgen al Nederlandse les op hun eigen basisschool. Om hun taalontwikkeling te bevorderen, spreken de studenten Nederlands met de kinderen. Bij alle voorwerpen in het bso-lokaal hangen bordjes met het bijpassende Nederlandse woord.

Bekeken: 4075x