Dit jaar was het schilderwerk van de visbanken in het centrum van Alkmaar toe aan een onderhoudsbeurt. Na kleuronderzoek was gebleken dat de kleuren die erop zaten niet de originele kleuren waren. Vanaf deze week hebben de Visbanken de blauw-groene kleur van vroeger weer terug, bedoeld om vliegen af te schrikken.

De vismarkt in Alkmaar is een rijksmonument dat bestaat uit enkele stenen galerijen en overdekte visbanken. In de eerste helft van de negentiende eeuw diende het gebouw als handelskantoor en viskraam. De vis werd in de galerijen opgeslagen en op de stenen visbanken uitgestald voor de markt. De Alkmaarse visbanken zijn in de zestiende eeuw gebouwd en zijn in 1755 verbouwd tot de huidige visbanken. De vismarkt is in 1998 gestopt. Op dit moment is een gedeelte van de Visbanken verhuurd aan restaurant de Buren.

Voor het schilderwerk dat nu is uitgevoerd is de oorspronkelijke kleur herleid op basis van kleuronderzoek. Door diverse verflagen te verwijderen kwam de oude kleur van vroeger naar boven. De nieuwe kleur aan de binnenkant van de visbanken is blauwgroen. Vroeger werd dit toegepast omdat dit de vliegen zou afschrikken.

Alleen het interieur van de visbanken heeft een andere kleurstelling gekregen. De kap aan de kant van restaurant De Buren en de waterkant komt over vier jaar, bij de volgende schilderbeurt, aan de beurt. Dan worden ook hiervan de kleurstellingen aangepast naar de nieuwe. Dit is nu nog niet gedaan in verband met de kosten en afspraken tussen de gemeente en restaurant De Buren. (foto: Ritske Velstra)

Pin It
Bekeken: 3707x
http://perizinan.bulelengkab.go.id/products/rahasia-slot-mahjong/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/maxwin-pg-soft/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/mahjong-gampang-menang/ https://sisdata.unpak.ac.id/uploads/sgacor/ https://ee.itk.ac.id/data/