Alkmaar Centraal

J.R., de 23-jarige brandstichter die vorig jaar meerdere branden stichtte in Spanbroek, Opmeer, Noord-Scharwoude en Heerhugowaard, was uit op wraak. Dat bleek tijdens een behandeling van de zaak in de rechtbank.

Hij stak bij meerdere oude vrienden hun auto en zelfs een keer hun huis in brand omdat een van hen hem ooit een ‘zielig mannetje’ had genoemd. Zo stichtte bij meerdere branden in een half jaar tijd. Hij deed dat voornamelijk met aanmaakblokjes en jerrycans gevuld met benzine. Bij het huis dat hij in brand stak had hij zelfs op meerdere plaatsen een brand aangestoken met de bedoeling de familie in het huis in te sluiten. Ze wisten ternauwernood te ontsnappen.

R. gaf bij de zitting in de Alkmaarse rechtbank duidelijk aan dat het zijn bedoeling was geweest zijn oude vrienden iets aan te doen en hij toonde dan ook geen berouw. Bij de laatste brand die hij wilde aansteken werd hij door de politie aangehouden.

Deskundigen stelden dat R. op zijn negentiende in een psychose is beland en sindsdien aan depressies lijdt en suïcidaal is. Het is echter niet duidelijk of hij volledig of verminderd toerekeningsvatbaar is; daarover verschillen psychologen en psychiaters van mening. De officier van justitie vond dat R. toerekeningsvatbaar was en eiste vier jaar gevangenisstraf met tbs en dwangverpleging. Zijn advocaat gaat voor volledig ontoerekeningsvatbaar.
De rechter doet op 9 december uitspraak.

SFbBox by casino froutakia

Meer weten over adverteren op Alkmaar Centraal? Bel Opsteker Media 072 73 70 189 of mail ons: info@opstekermedia.nl