Hoe belangrijk is de natuur voor je gezondheid? Op die vraag kregen de 125 bezoekers antwoord tijdens het symposium dat Hortus Alkmaar organiseerde ter gelegenheid van het 5-jarig bestaan. Het symposium ‘De kracht van natuurlijke gezondheid' werd op 25 november gehouden in het auditorium van de Rabobank Alkmaar.

De middag werd geopend door wethouder Anjo van de Ven, die vol lof was over manier waarop Hortus Alkmaar in de afgelopen vijf jaar niet alleen een plek heeft veroverd binnen de gemeente, maar zich ook landelijk op de kaart heeft weten te zetten. Hortus Alkmaar is sinds twee jaar lid van de landelijke Vereniging van Botanische Tuinen en maakt daarmee ook promotie voor de stad.

Dr. ing. Edwin van der Worm, lector aan de universiteit Utrecht wist de toehoorders te boeien met zijn presentatie over de geneeskracht van planten. “Geneesmiddelen van plantaardige oorsprong spelen nog steeds een belangrijke rol in farmaceutisch en medisch onderzoek,” aldus van der Worm. “Een aanzienlijk percentage van de op dit moment voorgeschreven medicijnen in de reguliere geneeskunde heeft namelijk een plantaardige oorsprong”.

Prof. dr. Agnes van den Berg, omgevingspsycholoog en hoogleraar natuurbeleving aan de universiteit in Groningen, doet al jaren onderzoek naar de gezonde effecten van natuur. Dat levert verrassende resultaten op: “Groen in een buurt verbetert het sociale en psychische welzijn van de bewoners. Groen brengt mensen samen en is aantoonbaar rustgevend.”

Hans van Os, voorzitter van de jubilerende stichting, sloot de middag af met de ambities van de Hortus voor de komende jaren. Hortus Alkmaar start een grote sponsoractie voor onder andere een nieuw bezoekerscentrum en een museum over het gebruik van geneeskrachtige kruiden door de eeuwen heen. (foto: aangeleverd)

Pin It
Bekeken: 3154x
https://ee.itk.ac.id/data/