Alkmaar Centraal

Vrijdag traden vluchtelingkinderen van azc Alkmaar op in het Concertgebouw in Amsterdam. Samen met honderden kinderen uit negen andere azc uit het hele land lieten ze de ‘Symphonie van Angsthazen en Durfals’ horen. De kinderen uit Alkmaar hadden drie maanden geoefend op alle liedjes en dansjes van het project Eigen-Wijs van VluchtelingenWerk Nederland.

Op de muziek van het Nederlands Blazers Ensemble zongen de kinderen uit volle borst mee. “Onbezorgd zingen is voor veel kinderen van vluchtelingen niet weggelegd. Ze krijgen al jong te maken met oorlog, geweld, onderdrukking en doodsangst”, zegt Dorine Manson, directeur VluchtelingenWerk Nederland. “De zorgen van hun ouders, de jarenlange onzekerheid, het gemis van familie en het verblijf in een asielzoekerscentrum kunnen ze tijdens de muzieklessen even achter zich laten.”

Het project Eigen-Wijs van VluchtelingenWerk helpt kinderen en jongeren in Nederlandse centrale opvanglocaties om hun zelfvertrouwen te vergroten en grip te krijgen op hun onzekere leven. Dat doet VluchtelingenWerk via muziekactiviteiten, voorlichting, een website en het organiseren van spreekuren door speciaal getrainde vrijwilligers. Het is voor deze kinderen noodzakelijk om tot rust en op adem te komen en te 'landen' in hun nieuwe omgeving zodat zij zich ontspannen en kunnen voorbereiden op hun verblijf in Nederland.

In Nederland groeien duizenden kinderen van asielzoekers en vluchtelingen op in centrale opvanglocaties. Vaak komen zij uit een heftige situatie in eigen land (zoals Syrië) en moesten zij tijdens hun vlucht veel ontberingen doorstaan. Die gaat ook gepaard met extreme onzekerheid, spanning én een tekort aan privacy en rust in de centra. Eenmaal veilig in Nederland begint hun nieuwe reis.

SFbBox by casino froutakia

Meer weten over adverteren op Alkmaar Centraal? Bel Opsteker Media 072 73 70 189 of mail ons: info@opstekermedia.nl