Alkmaar Centraal

Binnen anderhalf uur nadat journalist Arno Ruitenbeek een artikel publiceerde over een Iraans gezin en hun schimmelwoning, kwam Woonwaard in actie. De woningcorporatie had het stuk via mail van Pieter Bliek gekregen en zou meteen een onafhankelijk expert sturen.

Het gezin klaagt al een half jaar over schimmel in hun hoekflat aan de Koelmalaan, mede vanwege het risico voor zoon Roozbeh die leverpatiënt is. Woonwaard ondernam maar beperkt actie, vanwege de geplande renovatie. Maar die is uitgesteld en de schimmelvorming met grotlucht wordt rap erger. Woonwaard meent dat het gezin zelf schuldig is, omdat het koude tochtplekken blijft pluggen en niet ventileert. Dit spreekt het gezin tegen en het houdt nu een logboek bij over hoe lang ze de ramen open hebben staan. Het helpt volgens hen niet en ze zijn bang om ziek te worden.

Vrijdag ging expert Dhr. Handgraaf op bezoek. Op dat moment bleek de luchtvochtigheid met 42% goed, maar dat is slechts een momentopname. Nuttiger zijn metingen in de muur. Het vochtgehalte bleek 1 tot 4 procent hoger dan de 10% norm en in de slaapkamers van de kinderen zelfs 8 tot 12 procent.

Volgens Handgraaf gaat het om 'woonvocht' van binnen, dat condenseert op de slecht geïsoleerde muren. Muren ook op de zuidwest hoek van het gebouw, die nu veelal op de koude wind staan. Andere problemen zijn gebrek aan ventilatie en lekkende, dunne, oude kozijnen waarop veel water condenseert. Daarnaast is de woning te klein voor twee ouders en twee tieners en het vocht dat zij produceren.

Naar verwachting komt de bouwkundig expert volgende week met een uitgebreid rapport.

SFbBox by casino froutakia

Meer weten over adverteren op Alkmaar Centraal? Bel Opsteker Media 072 73 70 189 of mail ons: info@opstekermedia.nl