Zaterdag 17 december organiseren vier erfgoedorganisaties een cultuurhistorische wandeling langs de Schermerringdijk en de strijkmolens bij Rustenburg. Gids Jan Nachbar van de Historische Vereniging Alkmaar en een extra gids van de Schermer Molensstichting vertellen over de geschiedenis van deze plek en alle bijzonderheden in het oer-Hollandse landschap.

De Schermer ringdijk recentelijk in het nieuws geweest door plannen van Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier om 19 kilometer dijk te versterken met gedroogde bagger. Het plan werd meteen omstreden, omdat geen rekening zou zijn gehouden met het effect op het landschap en met cultuurhistorische aspecten. Langs het overgrote deel van de dijk is het volgens de erfgoedorganisaties wellicht een goede aanpak, maar op een aantal plekken dreigt cultuurhistorie erdoor verloren te gaan. De dijk bij Rustenburg is een van die plekken waarover zorg bestaat.

De wandeling start aanstaande zaterdagochtend 17 december om 10.30 uur bij Café-restaurant De Gouden Karper in Rustenburg. Om 12.00 uur is iedereen hier weer terug. Er zijn geen kosten aan verbonden. Aanmeldingen en informatie over haal- en brengservice kan worden opgevraagd via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of 072 - 502 24 23. Meer informatie is te vinden op de website van de erfgoedorganisaties: schermermolens.info, boerderijenstichting.nl, hvalkmaar.nl, adaptalkmaar.nl.

Met de wandeling willen Historische Vereniging Alkmaar, Boerderijenstichting ‘Vrienden Van de Stolp’, de Schermer Molensstichting en erfgoedstichting Adapt de deelnemers attenderen op de eeuwenoude strijd met de waterwolf en de sporen daarvan. Zo kunnen mensen zelf een oordeel vormen of een goedkope manier van dijkversterking goed genoeg is. Onder meer komt de wandeling langs een stolpboerderij, waar de windsingel aan de noordkant moet wijken. Alle bomen moeten worden gekapt wegens verflauwing van het talud van de dijk.

De noordelijke Schermer ringdijk is aangelegd in 1633-1634, pal naast de Westfriese Omringdijk uit de veertiende eeuw. In 1635 was de Schermer droog gemalen en ontstond een vruchtbaar gebied waar veeteelt, kaas en later akkerbouw de identiteit van de droogmakerij gingen vormen. De ringvaart werd een belangrijk onderdeel van het Noord-Hollandse transportsysteem over water.

De strijkmolens uit 1624 vielen buiten het unieke en innovatieve watersysteem van de Schermer, waarin alle ervaring van eerdere droogmakerijen was verwerkt. Tot ver in de 20e bleef oerdegelijke windkracht voor droge voeten zorgen in de Schermer. De Tweede Wereldoorlog voorkwam daarna dat de molens werden gesloopt.

 

Pin It
Bekeken: 4186x
https://ee.itk.ac.id/data/