Vol trots kwam Alkmaars beroemdste straatmuziek Bertje Doperwtje het eerste exemplaar van zijn nieuwe CD 'tussen plantaardig en diervriendelijk' aanbieden. Uiteraard hebben we hem binnengelaten om samen naar zijn nieuwste muzikale hoogstandjes te luisteren en van hem te horen hoe het creatieve proces dat heeft geleid tot ' the album of the year' met grote hits tot stand is gekomen.

Bertjes eerste album 'Lust je nog peultjes?' stamt uit 1997 en zijn tweede album 'Onhoudbaar' is van 2007. Dat maakt 'tussen plantaardig en diervriendelijk' dus tot alweer het derde album van de straatmuzikant. Maar wie denkt dat Doperwtjes laatste album over plantaardige voeding en dierenliefde gaat zal toch enigszins teleurgesteld zijn. Bertje: "De liedjes en teksten zijn natuurlijk wél typische Bertje Doperwtje-songs" en uiteraard heeft de muzikant alle 14 liedjes (op één na!) allemaal zelf gecomponeerd en geschreven. 

Het tweede lied op de CD 'Patricia' is een ode aan Patricia Paay, Bertjes "Droom op twee benen", en geschreven naar aanleiding van de belediging van cabaretier Theo Maassen aan het adres van de thans bejaarde pinup girl Patricia Paay tijdens een uitzending van het tv-programma 'De Wereld Draait Door' zeven jaar geleden. Patricia stond toen voor haar zestigste verjaardag met een fotoshoot in de Playboy. Theo maakte toen de beledigende opmerking dat hij een vriend had die necrofiel is. "Patricia liet zich niet uit de tent lokken en bleef heel beleefd. Dat vind ik grote klasse." 

Op de CD laat Bertje zich ook van zijn gevoelige kant horen. Lied nr. 13 'Bel me op' heeft Bertje speciaal voor een ernstig ziek familielid geschreven. En de laatste song van het album nr. 14 'Pastorale' is een cover van niet minder dan Boudewijn de Groot. Om dit fantastische lied te mogen gebruiken heeft Bertje persoonlijk toestemming van  Boudewijn en de diens uitgever gekregen. "Daar ben ik apentrots op!"

De titel van het album 'tussen plantaardig en diervriendelijk' is geïnspireerd op Bertje's dochter die veganist is geworden. "Mijn dochter zegt: 'Je hebt maar recht op een leven en dat is dat van jezelf." Maar de albumtitel heeft toch ook iets te maken met Bertje's sterke vermageringskuur. Sinds Bertje zich afgelopen zomer is gaan uithongeren (of liever gezegd normaal is gaan eten) is hij een slordige 20 kilo afgevallen. "Voorheen propte ik alles wat ik tegenkwam in mijn mond. Ik heb besloten dat daar een einde aan moest komen.' Dat Bertje er een stuk 'normaler' uit is komen te zien is niet onopgemerkt gebleven: "Mensen op straat vragen me soms of ik ziek ben."

De vermageringskuur had echter wel gevolgen voor het hoesje van de CD. De fotograaf had enkele maanden gelden toen Bertje nog baggervet was foto's van hem genomen. 'Om te voorkomen dat mensen mij straks niet zouden herkennen op de CD heb ik besloten om nieuwe foto's te laten maken.' Dit is dan ook de reden dat  het album met enige vertraging is uitgekomen.

Misschien is de nieuwe CD een cadeautip voor onder de Kerstboom. Het album is voor slechts 10 euri te verkrijgen bij muziekhandel Spanjaard aan de Koorstraat. Maar een persoonlijk gesigneerd exemplaar kan ook bij de artiest zelf op straat worden gekocht. Waar hij precies in de kaasstad staat is moeilijk van te voren te zeggen. Maar je  hoeft niet lang te zoeken, want Bertje is van verre luid en duidelijk te horen wanneer hij zijn dagelijkse brood bij elkaar 'schreeuwt'.

(tekst: Pieter Bliek)

Pin It
Bekeken: 4486x
https://ee.itk.ac.id/data/