Gemeente Alkmaar wilde in 2012 sluiting van buurtcentra voorkomen door deze 'terug te geven aan de buurt'. De gemeente nam een faciliterende rol aan, tussenliggende instanties werden ontbonden, huren gingen omlaag en op te richten bewonersondernemingen konden (para)commerciële activiteiten opzetten. Maar dit blijkt voor een aantal niet genoeg om te overleven, meldt het NHD.

De buurtcentra zijn positief over de zelfstandigheid, maar niet over de gemeente. Subsidie aanvragen vergt nogal wat papierwerk en er wordt te laat gereageerd. Met als gevolg stagnatie en veel onzekerheid over activiteiten en (voortzetting van) betaald werk.

Ook willen de wijkcentra dat het gemeentebudget, dat jaarlijks op €1,9 miljoen blijft steken, opgekrikt wordt. Ze kampen met hogere kosten. Zeker degenen die huren, want de huurkorting is dit jaar beëindigd. Een aantal draait goed, zoals De Eenhoorn aan het Verdronkenoord, maar er is geldtekort bij anderen, zoals Wijkcentrum Overdie. Dit komt ook omdat commerciële activiteiten zijn begrensd. Niet alleen qua regels, maar ook doordat bijvoorbeeld verenigingen die ruimte willen gebruiken simpelweg zelf geen huur kunnen betalen.

Diverse wijkcentra willen dat de gemeente meer overzicht creëert en coördineert. Zaken in Alkmaar gebeuren nu soms niet, inefficiënt of dubbel. Wijkcentrum De Daalder meldt het NHD dat ze te vaak niet gevraagd zijn voor zorgprojecten waaraan ze een goede bijdrage hadden kunnen leveren, of juist dat zorgpartijen 'er bij de haren bijgesleept moesten worden'. Ook zitten buurtcentra elkaar soms in het vaarwater, en is er teveel concurrentie met grote instanties zoals de bibliotheek.

Pin It
Bekeken: 3040x
https://ee.itk.ac.id/data/