Kerst. Inkopen. Afval. Ze zijn bijna onlosmakelijk met elkaar verbonden. Gelukkig gaan we met die laatste steeds beter om. Het vuil in de buitenruimtes komt echter nog steeds allemaal in één container, maar daar gaat wellicht ook een einde aan komen door een proef met nieuwe afvalbakken in de Langestraat. Donderdagmiddag was de feestelijke ingebruikname ervan. Dat gebeurde op de hoek van de Langestraat en De Mient door wethouder openbare ruimte Jan Nagengast (CDA) van gemeente Alkmaar. Er was ook een publieksactie.

Centraal in de proef, de eerste in Alkmaar, staat een systeem waarbij winkelend publiek afval kwijt kan in bakken met twee afvalstromen: PMD (Plastic- en Metalen verpakkingen en Drankkartons) en restafval. In de Langestraat staan sinds enige tijd zes flinke afvalbakken. En daar wordt al veel gebruik van gemaakt. Tot tevredenheid van verantwoordelijk wethouder Jan Nagengast: ‘Veel afval ontstaat al op straat. Bijvoorbeeld meteen na winkelen of bezoek aan snackbars. Wat is mooier om het dan ter plekke goed te kunnen scheiden. Vandaar herkenbare afvalbakken, met daarin ruimte voor PMD en restafval. Handzaam en eenvoudig. Afval scheiden dat is Kaassie!’

De bakken worden dagelijks om 06.00 uur geleegd. Als de proef - die één jaar duurt – een succes is, dan krijgt deze een vervolg in de rest van de binnenstad en in winkelcentra. De bakken zijn een eigen ontwerp en geïnspireerd door de nieuwe wijze van afvalinzameling in Alkmaar. Daarin is veel aandacht voor gescheiden inzamelen van GFT, oud papier en PMD.

 

Bekeken: 4349x