Ruim tien jaar geleden werd de Wageweg een éénrichtingsweg waarmee de mogeijkheid om per auto vanaf de Friesebrug naar de Vondelstraat te rijden verleden tijd was. Automobilisten moesten vanaf dat moment via de Nieuwe Schermerweg naar de N242 om daar de afslag Bestevaerstraat te nemen of door te rijden tot verkeersplein Kooimeer en daar de Vondelstraat op te rijden. De reden voor de maatregel was destijds de slechte luchtkwaliteit rond de Bierkade.

Het (vracht)verkeer werd als schuldige aangewezen hoewel er ook een sterk vervuilende (diesel)pont dagelijks urenlang heen en weer voer (en nog steeds vaart).
De omstreden maatregel zorgde voor de nodige frustratie bij inwoners van bijvoorbeeld Oudorp en ondernemers in de binnenstad die hun klandizie zagen afnemen. Ook de gemeente zelf wordt nu geconfronteerd met veel te lage bezoekersaantallen in parkeergarage Schelphoek waarvoor mogelijk het ingestelde éénrichtingsverkeer de oorzaak is.

Inmiddels staat het terugdraaien van de maatregel hoog op de politieke agenda, maar het blijkt een complex dossier. De provincie staat, net als bij het terugdraaien van het éénrichtingsverkeer op de Kanaalkade, niet te springen van enthousiasme en trekt opnieuw de Openbaar Vervoer kaart. De bussen mogen er geen hindr van ondervinden.

En dan zijn er nog de verschillende mogelijkheden en onmogelijkheden die, vastgelegd in modellen tegen elkaar afgewogen moeten worden. Wat duidelijk is dat het een flinke som geld gaat kosten en dat er mogelijk een stuk Victoripark opgeofferd moet worden. Ook de verbreding van de Bierkade zorgt voor hoofdbrekens. Om de gevolgen van de toenemende drukte zoveel mogelijk te beperken zou het een 30km zone kunnen worden waar vrachtverkeer niet welkom is. Komende dinsdag wordt er mogelijk een politieke knoop gehakt. (foto: Bing Maps)

Bekeken: 4649x