Alkmaar Centraal
00:00
55
00:00

Journalisten van de regionale kranten van de Telegraaf Media Groep zijn vandaag in Alkmaar de straat opgegaan om actie te voeren, zo meldt onze mediapartner NH. De directie wil 90 miljoen bezuinigen vanwege teruglopende advertentie-opbrengsten en oplagecijfers. Maar dat schiet bij de lezers, politici en de redacties in het verkeerde keelgat.

Stadstroubadour Bertje Doperwtje zong een protestlied om de actievoerende journalisten een hart onder de riem te steken. De aangekondigde bezuiniging, waardoor 45 journalisten hun baan verliezen, is ook bij hem hard aangekomen. Bertje Doperwtje hoopt vurig dat de krant nooit verdwijnt: "Je moet toch weten wat er gebeurt waar je bent. Als je niet weet wat er gebeurt waar je bent, dan weet je niet waar je bent. En als je niet weet waar je bent, dan weet je niet wie je bent."

Woordvoerder Jaap Timmers van het actiecomité vertelt voor de camera van NH: "Ik ben bang dat je de kranten zo kansloos maakt om in alle gebieden actief te blijven en goed voor de dag te komen." "Ik denk dat we veel meer op afstand komen te staan van onze abonnees", reageert journalist Gert van der Maten van de Alkmaarsche Courant. "Als we niet dagelijks rond kunnen lopen, vertrouwen wekken en banden kunnen opbouwen met mensen, gaan we heel veel nieuws missen", vreest hij.

De onrust bij de regionale kranten is groter en groter geworden sinds op oudjaarsdag bekend werd dat er bij de regionale dagbladen van de Telegraaf Media Groep (TMG) 45 van de 185 fulltime banen op de tocht staan. Dat komt door een reorganisatie waarbij de redacties van De Telegraaf, de regionale bladen en Metro in één organisatie worden ondergebracht. 

TMG liet vanmiddag in een reactie op het protest van vandaag weten dat het concern het 'een goede zaak vindt dat er wordt gestreden voor de toekomst van de regiojournalistiek'. "Die gaat ons allemaal aan het hart. Wel verschillen we van mening over de manier waarop de toekomst van de regiojournalistiek veilig gesteld kan worden." TMG benadrukt in de reactie verder nog maar eens dat de reorganisatie onontkoombaar is: "Dat is helaas nodig voor het voortbestaan van de regiojournalistiek."

SFbBox by casino froutakia

Meer weten over adverteren op Alkmaar Centraal? Bel Opsteker Media 072 73 70 189 of mail ons: info@opstekermedia.nl