In mei of juni van dit jaar begint dan eindelijk de bouw van het nieuwbouwproject de Friesche Bocht, gelegen in de bocht van de Randersdijk en de Frieseweg. Er komen 16 stadsappartementen, 7 lofts en maisonnettes en een parkeerkelder, die zo zijn ontworpen dat ze met de bocht van de weg meebuigen. In de eveneens te realiseren parkeerkelder zijn straks 24 parkeerplaatsen beschikbaar, met aan de achterkant nog  eens12 parkeerplaatsen voor bezoekers.

Het terrein was tot 1971 boerenland. Er stond een vervallen boerderij die later als autoshowroom dienst heeft gedaan en ogenschijnlijk niet meer in gebruik was, totdat spelende kinderen er een illegaal casino ontdekten. Rond 1996 brandde het gebouw gedeeltelijk af, werd het gesloopt en bleef het terrein ongebruikt. Vervolgens werd er 20 jaar over overlegd en gesproken.

Sinds 1995 zijn er al wensen om het lege terrein te bebouwen. In 2003 stemde de Alkmaarse politiek in met een plan, maar het plan liep destijds vast. Zes jaar later, in 2010, werd het plan weer onder het stof vandaan gehaald. Projectontwikkelaar Duinweg Vastgoed uit Bergen maakte in 2012 in samenwerking met de gemeente Alkmaar een plan dat zowel de politiek als de buurtbewoners goed beviel. De verdere ontwikkeling wordt uitgevoerd door Bot Bouw, zo laatook een groot bord op het terrein zien.

In februari begint de verkoop. Ook begint dan het archeologisch onderzoek, gevolgd door grondwerkzaamheden en sanering. Rond mei/juni begint de bouw; die zal in het tweede kwartaal van 2018 zijn afgerond.

 

 

Bekeken: 5542x