Alkmaar had in het verleden meerdere poorten die de toegang markeerden van wat nu de binnenstad is. Een aantal daarvan, zoals de Schermerpoort en natuurlijk de in ere herstelde Boompoort zijn er nog steeds. Maar als het aan de fractie van BAS ligt komt er nog eentje bij en heeft Alkmaar binnenkort ook weer een Nieuwlanderpoort. De poort zou moeten herrijzen op wat we tegenwoordig kennen als de Popelmansbrug over de Baansingel. Daarmee zou bijna de helft van de originele poorten dan weer zichtbaar zijn.

Het Groot Nieuwland en het Klein Nieuwland zijn twee smalle straten die in elkaars verlengde liggen, gescheiden door de Nieuwlanderbrug. Ooit werd ook een Nieuwlanderpoort gebouwd om bij calamiteiten het grazend vee ten zuiden van de stad snel en veilig binnenpoorts te krijgen. Die oude Nieuwlanderpoort lag op de plaats waar de huidige Nieuwlanderbrug ligt, de Oudegracht was destijds immers de stadssingel.

Ten tijde van het beleg van Haarlem in 1572, werd in Alkmaar in hoog tempo de nieuwe brede singelgracht gegraven zoals we die vandaag nog kennen. Ook de Nieuwlanderpoort is toen zuidelijker herbouwd en kwam terecht op de plek waar nu de Popelmansbrug ligt. Toen de noodzaak voor stadspoorten afnam werden ze gesloopt, ook de Nieuwlanderpoort, maar de behoefte voor een afsluitbaar hek is blijkbaar toch gebleven. De brug over de Singel werd na de sloop van de stadspoort in 1809 vernieuwd en voorzien van twee zuilen met daarop twee lantaarns.

De fractie van BAS zou graag zien dat van het 19e eeuwse ‘Nieuwlanderhek’ wordt gereconstrueerd om Alkmaar zo "haar vergeten historische entree terug te geven en een historische route te herstellen". Volgens de fractie zou het een blijk van waardering zijn voor historisch erfgoed en verfraait het de stad. Omliggende buurtverenigingen hebben het plan enthousiast begroet en aangegeven dat ze graag willen meedoen in het participatieproces.

Bekeken: 4572x