Het warmtenet is een ondergronds leidingnet dat warmte verspreidt om woningen en bedrijven te verwarmen. De warmte komt vrij bij de verbranding van restafval in de afvalenergiecentrale en afvalhout in de bio-energiecentrale van HVC in Alkmaar.

Donderdagmiddag heeft het warmtenet een nieuwe mijlpaal bereikt, want warmteleidingen van 276 meter lang zijn onder Het Kanaal Omval-Kolhorn ingetrokken. Daarmee bereikt het warmtenet na Alkmaarse- en Langedijker grond nu ook Heerhugowaardse grond. “We onderzoeken momenteel de mogelijkheden om het warmtenet door te trekken richting het Altongebied in Heerhugowaard” aldus Arjan ten Elshof, directeur Duurzame Energie HVC. “Door de aanleg van dit tracé, van tien kilometer lang, kunnen vele glastuinbouwbedrijven worden aangesloten op duurzame warmte.”

Wethouder duurzaamheid van Heerhugowaard, Monique Stam: “Het bestaande warmtenet in Zuidwijk en Huygenhoek kan hierdoor worden aangesloten op de bio-energiecentrale van HVC in Alkmaar. Dit levert een forse vermindering op van de CO2-uitstoot voor de gemeente Heerhugowaard.” Op dit moment wordt nog aardgas gebruikt bij de productie van de warmte in Heerhugowaard. De vermindering van CO2-uitstoot is ruim 2300 ton en is vergelijkbaar met 775 auto’s die elk 20.000 km per jaar rijden.

Pin It
Bekeken: 4148x
https://ee.itk.ac.id/data/