Stedelijk Museum Alkmaar heeft dankzij bijdragen van de King Baudouin Foundation United States, de Vereniging Rembrandt en mede dankzij haar BankGiro Loterij Aankoopfonds, Mondriaan Fonds, VSBfonds, Victoriefonds Alkmaar, gemeente Alkmaar en de Vrienden van Stedelijk Museum Alkmaar, een bijzonder schilderij kunnen verwerven van Salomon van Ruysdael. Het is het vroegste van zeker veertien van zijn schilderijen met Alkmaar in beeld, én het eerste in een Nederlandse openbare collectie.

De befaamde Salomon van Ruysdael (1600/1603-1670) had een bijzondere band met Alkmaar, want zijn broer Pieter de Gooyer woonde er. Hij verbleef regelmatig in de stad, zeker nadat Pieter overleed en Salomon voogd werd over diens kinderen. Van Ruysdael maakte zeker veertien schilderijen met de Grote of Sint-Laurenskerk steeds herkenbaar in beeld. Het Stedelijk Museum kon het eerste verwerven, 61,6 x 93,4 cm groot en met olieverf gemaakt in 1644, het jaar waarin Salomons broer stierf. Van Ruysdael vermengde werkelijkheid met fantasie. De aanwinst is daarop een uitzondering. De meeste topografische details zijn ook te zien op een betrouwbare plattegrond van Alkmaar van Joan Blaeu uit 1650.

In 2018 viert Alkmaar het 500-jarig bestaan van de Grote Kerk. De verwerving is een fraaie prelude hierop. Het Stedelijk Museum stelt een tentoonstelling samen met werken waarin de kerk centraal staat. Vanaf 3 februari is de nieuwe aanwinst alvast kort te zien in de kleine zaal, vergezeld van archiefdocumenten en de kaart van Blaeu. Het schilderij blijft te bewonderen tot en met 19 maart.

Kijk voor alle informatie op stedelijkmuseumalkmaar.nl.

Pin It
Bekeken: 3631x
http://perizinan.bulelengkab.go.id/products/rahasia-slot-mahjong/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/maxwin-pg-soft/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/mahjong-gampang-menang/ https://sisdata.unpak.ac.id/uploads/sgacor/ https://ee.itk.ac.id/data/