Alkmaar Centraal
00:00
55
00:00

Met Valentijnsdag in aantocht rollen bij de gebroeders Sol in Heerhugowaard de eerste rozen weer van de band. Na een rampjaar waarin alle struiken vernietigd moesten worden, is er eindelijk weer goed nieuws voor de broers, zo meldt verslaggever Anne Klijnstra van nieuwspartner NH

Broers Gerry en Herman Sol kweken sinds 1980 rozen in hun kassen aan de rand van Heerhugowaard. Ze horen bij de laatste rozenkwekers van Noord-Hollland Noord. In Nederland sluiten steeds meer kwekerijen door een gebrek aan opvolgers. Ook hebben flink wat kwekers hun heil gezocht in Afrika, waar nu steeds meer rozen vandaan komen.

Voor de gebroeders Sol ging het in 2015 mis. Net nadat ze de oude opgebruikte struiken hadden vervangen voor nieuwe exemplaren, bleek er een bacterie in te zitten. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit gaf de opdracht tot het ruimen van de struiken. "Vergelijkbaar met maatregelen die worden genomen bij gekkekoeienziekte of vogelgriep", legt Herman Sol uit. "Het was een enorme klap." Herman: "Gelukkig hadden we het vertrouwen van onze financier en konden we door. We hebben alles ontsmet en toen bleek dat de bacterie weg was hebben we de kas weer volgeplant."

De keuze viel op een rode roos, de Lucky Red. Een unieke roos die alleen bij de gebroeders Sol wordt gekweekt. "Het is een superroos met een lange houdbaarheid in de vaas, en tot nu toe stelt 'ie ons niet teleur en groeit zo voorspoedig dat we nu al kleine hoeveelheden kunnen knippen en verkopen", vertelt Gerry Sol. "We hadden zelf gedacht pas met Moederdag te oogsten, maar nu pikken we ook al Valentijnsdag mee". "Dat we nu zulke mooie rozen hebben in deze tijd van het jaar, da's toch wel een klein wondertje", vindt Herman. "We hopen dat deze Lucky Red ons lucky brengt en we de komende jaren weer vooruit kunnen."

SFbBox by casino froutakia

Meer weten over adverteren op Alkmaar Centraal? Bel Opsteker Media 072 73 70 189 of mail ons: info@opstekermedia.nl