Charley Toorop, Jan Sluijters, Leo Gestel, Toon Kelder, Kees Maks. Al deze schilders waren vertegenwoordigd in de collectie van de Amsterdamse poelier en autohandelaar Wim Selderbeek (1884-1963). Stedelijk Museum Alkmaar reconstrueerde de hele collectie en geeft het de aandacht die het verdient. Bijzonder is het grote aantal schilderijen in particulier bezit; onbekende meesterwerken die vanaf 18 februari voor het eerst te zien zijn.

In december 2015 schonk Renée Smithuis het kapitale doek 'Gezelschap aan een tafel' van Toon Kelder aan Stedelijk Museum Alkmaar. Deze bleek, net als vijf andere schilderijen uit de Bergense School expositie, bij Wim Selderbeek vandaan te komen. Over hem en zijn verzameling was nauwelijks iets bekend. Goede aanleiding om op onderzoek uit te gaan.

Gastconservator Kees van der Geer kwam tot verrassende ontdekkingen. Selderbeek bezat een opvallend sterke kwaliteit aan werken, onder andere van Jan Sluijters, Leo Gestel, Toon Kelder, Charley Toorop en Arnout Colnot. Bovendien zijn er onbekende meesterwerken van Sluijters en tijdgenoten. Bij de tentoonstelling verschijnt een uitgebreid geïllustreerde catalogus van Uitgeverij Waanders.

Speciale dank gaat uit naar Zabawas, CultuurFonds Noord-Holland, TAQA Cultuurfonds, Vereniging Vrienden Nieuwe Kunst 1900, Gravin van Bylandt Stichting, Gijselaar Hintzenfonds, Hartenfonds, Gifted Art, de vele (particuliere) bruikleengevers en de erven Selderbeek.

Bekeken: 3460x