Daar was dan eindelijk de eerste nationale titel voor judoka Yannick van der Kolk. Na vier keer brons en twee keer zilver, was het afgelopen weekend in Nijmegen zover voor de 18-jarige Alkmaarder: goud in -66 kg klasse voor judoka's onder 21 jaar.

Sinds september traint en woont Yannick doordeweeks op het nationale trainingscentrum Papendal. Op vrijdag is hij terug en traint nog regelmatig bij vader Tom. Vorig weekend timmerde 'de zoon van' al flink aan de weg op het internationale seniorentoernooi in Visé, België. Hier werd hij knap zevende na een nipt verlies op punten tegen Twan van der Werff, tweevoudig Nederlands kampioen en ook kamergenoot.

Yannick is gebrand op een volgende stap in zijn judocarrière. Hij won overtuigd vijf wedstrijden op rij met ippon en trof in de finale zoals verwacht Twan, die voor zijn derde en laatste titel ging. Die finale werd zinderend spannend. Van der Kolk stond binnen twee minuten 2-1 in straffen achter. Met de nieuwe spelregels volgt bij nog een straf diskwalificatie, dus Yannick moest risco nemen. Een halve minuut voor tijd nam hij een halve actie van Twan over, scoorde een wazari (half punt), en gaf zijn voorsprong niet meer uit handen,

Broer Colin van der Kolk (-73 kg) werd zeer knap vijfde bij de senioren. Na verlies vocht hij zich via zes keer winst naar de kleine finale. Colin bracht de nummer drie van Europa aspiranten kampioen Joris Boes binnen twee minuten op twee straffen. Helaas maakte hij daarna een pakkingsfout en werd genadeloos afgestraft met ippon. Clubgenoot Coen Stoop (-81 kg) werd eveneens vijfde, nadat hij in de kleine finale verloor met ippon van de latere kampioen Jesper Smink.

Eerstejaars junior Diego Klamer (-66 kg) beleefde een knap debuut optreden in het nieuwe circuit. Met twee verlies en vier winst werd de jonge telg van Topsport Van der Kolk netjes negende van de 42. (foto: aangeleverd)

Pin It
Bekeken: 3612x
https://ee.itk.ac.id/data/