Alkmaar Centraal

Op zaterdag 25 februari vertegenwoordigt wethouder Jan Nagengast het Alkmaarse gemeentebestuur tijdens de herdenking van de Februaristaking 1941. Deze herdenking wordt gehouden op het Jonas Daniël Meijerplein in Amsterdam en bestaat uit een korte officiële plechtigheid bij en een defilé langs het monument van ‘de Dokwerker’.

Het programma begint om 16.45 uur. Voorafgaand aan de kranslegging en het defilé houdt acteur en kunstschilder Jeroen Krabbé een toespraak, waarna woordkunstenaar Gershwin Bonevacia een voordracht verzorgt. Om 17.00 uur start het defilé langs de Dokwerker.

Aanleiding van de staking was de razzia van 22 en 23 februari 1941 op 427 Amsterdamse Joodse mannen rondom het Jonas Daniël Meijerplein. Uit solidariteit staakten de havenarbeiders en legde het trampersoneel het openbaar vervoer in Amsterdam plat. De staking sloeg over naar de Zaanstreek, Weesp, Kennemerland, Hilversum en Utrecht en maakte (inter)nationaal veel indruk.

In de periode rondom de herdenking van 25 februari worden er speciale activiteiten georganiseerd. Zie voor het volledige programma op februaristaking.nl. (foto: Hans Mooren)

SFbBox by casino froutakia

Meer weten over adverteren op Alkmaar Centraal? Bel 072 844 98 48 of mail ons: info@alkmaarcentraal.nl