Alkmaar Centraal
00:00
55
00:00

In 1654 brak een gigantische brand uit in De Rijp. De brand begon in een hennepkloppersmolen, maar greep snel om zich heen en binnen een mum van tijd stond De Rijp in lichterlaaie. Het grootste deel van het dorp ging bij deze brand verloren, alleen de kerk uit 1529 en het raadhuis uit 1630 overleefden de brand en staan er nu nog. Toch kwam de kerk niet ongeschonden uit het inferno, het carillon ging verloren en werd nooit vervangen.

Maar bij de fusie in 2014 van de gemeenten Schermer, Graft-De Rijp en Alkmaar deed stadsbeiaardier van Alkmaar Christiaan Winter de suggestie om weer een carillon te laten plaatsen in de toren van de Grote Kerk van De Rijp. Hoewel de gemeente positief was over het plan stond, kon en wilde ze niet de beschikbare middelen beschikbaar stellen.

Daarop heeft een zevental bewoners van De Rijp het initiatief naar zich toegetrokken en werd de Stichting Carillon De Rijp opgericht. Afgelopen zaterdag werd het werk van de stichting plotseling zichtbaar toen de eerste en grootste klok van het nieuwe carillon gegoten werd. Niet in een fabriek, maar 'gewoon' buiten in De Rijp, vlakbij de kerk waar het allemaal om gaat...

SFbBox by casino froutakia

Meer weten over adverteren op Alkmaar Centraal? Bel Opsteker Media 072 73 70 189 of mail ons: info@opstekermedia.nl