De concrete afspraken tussen de Noordwest Ziekenhuisgroep en de gemeente Alkmaar zijn openbaar gemaakt via onder andere de website van Adapt. Stichting Adapt ontfermt zich over kwetsbaar erfgoed in de gemeente Alkmaar en is ook partij in de klankbordgroep van buurtbewoners, ondernemers en belanghebbenden, opgericht in verband met de vernieuwbouw van de NWZ.

Ze zijn, voorzichtig uitgedrukt, niet blij. Na het lezen van de vaststellingsovereenkomst concludeert de stichting dat het rapport expres geheim werd gehouden uit vrees voor publieke verontwaardiging. Saillant detail is dat het college donderdag 30 maart, na inmenging van stichting Red de Hout, unaniem besloot de overeenkomst toch openbaar te maken. Red de Hout deed daarvoor een beroep op de wet Openbaarheid van Bestuur.

Volgens Adapt zijn er een aantal pijnpunten, voornamelijk bij de mate van bebouwing. Het lijkt er volgens de stichting op dat er meer groen plaats moet maken voor bebouwing dan naar buiten is gebracht. De Noordwest Ziekenhuisgroep heeft wel de verplichting om "zich in te spannen" om het nieuwe ziekenhuisterrein zo groen mogelijk in te richten, maar dat is een rekbaar begrip.

Adapt! maakt zich ook zorgen over een passage waarin wordt beschreven dat de gemeente en het ziekenhuis gezamenlijk de Rijksdienst voor het cultureel Erfgoed willen overtuigen om zoveel mogelijk vrijheid te krijgen om de rijksmonumenten op het terrein te verbouwen en een deel van Westerlicht te slopen.

Daarnaast zijn ook de locaties van parkeerplaatsen een punt van zorg. 112 parkeerplaatsen achter Schutterswei zijn vergeven aan het ziekenhuis, de parkeerplaatsen die Schutterswei zelf nodig heeft komen daar nog bovenop. De herbestemming van de voormalige gevangenis tot hotel met wellnessvoorzieningen komt daardoor mogelijk in het geding.

Stichting Adapt bestudeert de vaststellingsovereenkomst nu en vergelijkt deze met de informatie die zij in de voorgaande maanden van het ziekenhuis hebben ontvangen. Vandaag zullen zij een officieel standpunt formuleren.

Pin It
Bekeken: 4465x
https://ee.itk.ac.id/data/