Alkmaar Centraal
00:00
55
00:00

Aan het begin van het nieuwe kaasmarktseizoen brengt KunstNetTV een korte documentaire over de omzwervingen van het Alkmaarse kaasdragerscarillon. Hiervoor zijn leden van het Kaasdragersgilde geïnterviewd en wordt ook de praktijk op de kaasmarkt kort toegelicht. Eind 2016 kreeg het carillon weer een plek in de stad. 

Het Alkmaarse kaasdragerscarillon werd eind jaren ‘60 in opdracht van Campina Melkunie gemaakt. Het was een cadeau aan het voormalige landbouwhuis aan de Helderseweg. Daar hing het carillon jarenlang bij de hoofdingang. Tijdens de bouw van het nieuwe Stadskantoor stond het tot 2002 boven de ingang van kaasfabriek ‘De Prinses’ in Ursem. Het kaasdragers carillon werd in 2005 door restaurateur Pieter Koorn, Boris Stiensma van Atelier Boris en kunstschilder Chris Duinmeijer vakkundig gerestaureerd voordat het tot eind 2008 op dezelfde plek aan de muur van het nieuwe Stadskantoor hing. Daarna verdween het jaren in een opslag.

Diverse nieuwe locaties kwamen in aanmerking maar het regende bezwaarschriften. Met de plaatsing op het voorplein van het stationsgebouw kwam in 2016 een einde aan de omzwervingen van het Alkmaarse kaasdragers carillon. Deze KunstNetTV documentaire is door medewerkers van KunstNetTV voorzien van commentaar en muziek. De voice-over is ingesproken door Annemarie Ettekoven. Kijk voor meer informatie en KunstNetTV programma’s op www.kunstnet.tv

SFbBox by casino froutakia

Meer weten over adverteren op Alkmaar Centraal? Bel Opsteker Media 072 73 70 189 of mail ons: info@opstekermedia.nl