Afgelopen vrijdagochtend werd stipt om 10.00 uur de tweede kaasmarkt van het seizoen geopend. Maar voor de kaasdragers echt aan het werk konden en mochten diende er eerst iets belangrijks uitgevoerd te worden. Iets waar menig kaasdrager tegenopziet en slecht van slaapt: de 'inspectie van de kaasdragerskleding'. Deze inspectie wordt iedere tweede kaasmarkt van het seizoen uitgevoerd door de kaasvader en een vertegenwoordiger van het berstuur, in dit geval de overman van het gele veem.

Het reglement is er duidelijk over: "Het uniform der kaasdragers bestaat uit een hoed volgens voorgeschreven model, geschilderd in de kleur van het veem waartoe zij behoren, een wit pak volgens voorgeschreven model, witte kousen en zwarte schoenen. De kleding dient steeds in uitstekende staat te verkeren. Eénmaal per jaar wordt voor de aanvang van het kaasmarktseizoen een kledinginspectie gehouden in de kaasdragerskamer, waarbij alle kaasdragers verplicht zijn hun uniform te tonen aan het bestuur van het gilde, in aanwezigheid van de directeur of diens vertegenwoordiger."

Wie bij deze jaarlijkse inspectie in gebreke blijft mag en kan rekenen op de hoon van het voltallige gilde, een last die door het seizoen heen nauwelijks te dragen valt...

Bekeken: 3857x