Als het aan de PvdA ligt, worden de daken op Overstad beplant om roet en fijnstof uit de lucht te filteren. Daar pleitte raadslid Hester Veenhuijsen voor bij de behandeling van de nota luchtkwaliteit in de commissie ruimte. Die nota voorziet in een 'beperkt actieplan', dat volgens de PvdA-fractie vooral bestaat uit gebakken lucht. Veenhuijsen: "De luchtkwaliteit is in het grootste gedeelte van de gemeente gewoon goed. Alleen op delen van de ring en op Overstad is sprake van verhoogde concentraties roet en stikstofdioxide. Aan dat laatste zou iets aan gedaan moeten worden, helemaal omdat we willen dat daar meer mensen komen wonen en recreëren."

Volgende week komt de PvdA met een motie, die het college vraagt te onderzoeken welke maatregelen genomen kunnen worden om een betere luchtkwaliteit op Overstad. Daarin noemt de fractie ook andere opties, zoals een milieuzone. Juist deze week werd bekend dat ruim de helft van alle bestelbusjes geen roetfilter heeft. Daarmee zijn ze verantwoordelijk voor 40% van alle fijnstofuitstoot door verkeer.

Veenhuijsen: "Wat er nodig is hangt natuurlijk af van de ernst van het probleem. Dat is lastig vast te stellen op grond van een paar algemene overzichtskaarten. Maar wij maken ons zorgen als we rode vlekken zien verschijnen op Overstad. Dat vraagt om meer dan 'waar mogelijk initiatieven te ondersteunen'. Als het om de gezondheid van de inwoners van Alkmaar gaat, moet de gemeente zelf het initiatief nemen.'

Pin It
Bekeken: 4093x
https://ee.itk.ac.id/data/