Alkmaar Centraal
00:00
55
00:00

De bouten waarmee de roeden aan elkaar vastzitten van een groot aantal Nederlandse windmolens blijken aangetast door roest. Daarom staan er nu 48 windmolens, waarvan zes in Noord-Holland, op non-actief. Ook 't Roode hert in Oudorp draait daarom voorlopig niet.

Het gevaar zit in de koppeling van twee stalen delen waar de wieken uit bestaan. Die zitten met bouten en moeren aan elkaar bevestigd en die blijken nu bij veel molens te zijn gaan roesten. Die roest ontstaat als de wieken lang niet draaien en er water in blijft staan. Als ze door roest scheuren, valt de hele constructie uit elkaar. In Noord-Holland zijn er zes molens bij de wieken door roest dreigen los te laten. Net als 42 andere molens in Nederland zijn ze daarom tot nader orde stilgezet.

Het gaat om 't Roode Hert in Alkmaar, Molen D in De Zijpe, Molen F in Burgerburg, De Zandhaas in Santpoort, De Dog in Uitgeest en Het Prinsenhof. Het vervangen van de roestige wieken is behoorlijk prijzig. Het kost al snel 50.000 tot 75.000 euro. De molenaars hopen op steun van de overheid maar zelfs als die komt, is het te laat voor de Nationale Molendagen op 13 en 14 mei. Dan staan de 48 molens uit veiligheidsoverwegingen nog stil.

Fermento, de winkel naast 't Roode hert verkoopt een aantal producten die in de molen vervaardigd worden. Voorlopig is voor de inkoop daarvan uitgeweken naar een andere korenmolen.

SFbBox by casino froutakia

Meer weten over adverteren op Alkmaar Centraal? Bel Opsteker Media 072 73 70 189 of mail ons: info@opstekermedia.nl